Vicepreşedintele anchetat al CJ Bihor: „Când toată ţara este sub anchetă, faptul că pe mine au vrut să mă lase afară mi-a părut drept jignire”

Data publicării:
kiss

Acuzat de luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, glumeşte pe seama anchetatorilor săi. Edilul a transmis un comunicat în care arată că s-ar fi mirat dacă ar fi fost scăpat din vizor de procurori în acest an electoral, când toată ţara este sub anchetă. Alexandru Kiss este anchetat pentru o mită de 1 milion de euro.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor spune că acuzaţiile pe care i le aduc acum procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt vechi de aproape zece ani şi că a mai fost cercetat pentru ele de patru ori. Alexandru Kiss adaugă că ar fi fost o „jignire” dacă ar fi fost scăpat din vizor de procurori în acest an electoral, când toată ţara este sub anchetă:

Cazurile pe care le scot ei acum, după nouă-zece ani, au fost deja cercetate de trei-patru ori. Anchetele au fost, pe rând, închise. Acum, încep a cincea oară. Sincer, nici nu cunosc noile acuze. În această perioadă, în care toată ţara este sub anchetă, prim-ministrul, preşedintele şi o serie de alte persoane sunt cercetate, faptul că pe mine au vrut să mă lase afară mi-a părut drept jignire în acest an electoral important”, spune vicepreşedintele CJ în comunicatul său.

El este acuzat de luare de mită şi spălare de bani după ce ar fi primit 1 milion de euro de la un om de afaceri ca să îl ajute să cumpere terenuri scoase la vânzare de Consiliul Judeţean. Procurorii anticorupţie spun că statul ar fi pierdut aproape 9 milioane de euro din aceste tranzacţii.

Concret, între 2005 şi 2006, Alexandru Kiss ar fi primit 600.000 de euro de la Beniamin Ruspentru ca preşedintele Consiliului Judeţean să favorizeze societatea Selina în cadrul procedurilor rulate de CJ în vederea vânzării unor terenuri din municipiul Oradea. În acest scop, ar fi creat un circuit de spălare a banilor împreună cu Beniamin Rus, un cunoscut om de afaceri din Oradea şi patronul grupului de firme Selina din Oradea.

Pentru asta, cei doi ar fi folosit două firme din ţară şi una din Statele Unite.

Pe terenul vândut de Consiliul Judeţean Bihor în 2005 omului de afaceri Beniamin Rus s-a ridicat cel mai luxos complex de apartamente din Oradea. În vremurile de boom imobiliar, un apartament în acest bloc se vindea chiar şi cu 1200 de euro pe metrul pătrat.

Contactat telefonic, patronul grupului Selina respinge ferm acuzaţiile: „Eu am văzut mai degrabă o telenovelă acolo şi nu am înţeles care e acuzaţia care mi se aduce”, spune Beniamin Rus.

Procurorii mai spun că, în perioada 2003-2004, împreună cu alte cinci persoane, Alexandru Kiss ar fi spălat bani prin mai multe firme din România, Ungaria şi Anglia care vindeau utilaje şi apoi le cumpărau înapoi la preţuri triple.

Cu alte două ocazii, Alexandru Kiss ar fi primit 300.000 de euro şi respectiv 100.000 de euro pentru a interveni pe lângă angajaţi ai Primăriei Oradea, iar astfel mai multe contracte ar fi ajuns la diverşi oameni de afaceri.

În dosar apar şi alte nume cunoscute în lumea afacerilor din Bihor, dar şi preşedintele Camerei de Comerţ Maghiare din Debreţin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri