Vicepreşedintele CJ Bihor, cercetat sub control judiciar

Data publicării:
alexandru kiss CJ Bihor

Alături de omul de afaceri Beniamin Rus, ale cărui firme le-ar fi favorizat pentru a obţine contracte din bani publici, Alexandru Kiss este acuzat că ar fi prejudiciat statul cu 6 milioane de euro.

Vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor şi lider al filialei judeţene a UDMR, Alexandru Kiss este acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și trafic de influență. Faptele ar fi fost comise între 2003 şi 2008. Avocatul său spune că procurorii nu au prea multe probe.

Una dintre infracţiunile de care este acuzat Alexandru Kiss este că ar fi intermediat vânzarea unui teren pe care s-a construit un cartier de blocuri, la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei. În acest fel, Consiliul Judeţean Bihor a fost prejudiciat cu peste 6 milioane de euro. Iniţial, acolo ar fi trebuit să se construiască locuinţe sociale, însă acum, în zonă, este un cartier de lux.

"Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui”, spune DNA.

Alexandru Kiss, care a fost depanator TV înainte de 1989, a devenit după Revoluţie unul dintre cei mai influenţi oameni din judeţul Bihor.

Potrivit declaraţiei de avere din 2014, el are în proprietate 300.000 de metri pătraţi de teren şi trei locuințe. Are 10 credite bancare de aproape un milion şi jumătate de euro, dar şi 2,2 milioane de euro pe care i-a împrumutat unor firme şi persoane fizice.

Din anul 2000 şi până acum, Alexandru Kiss a fost în trei mandate vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi, între 2004 şi 2008, preşedinte al aceleiaşi instituţii.

Averea lui Alexandru Kiss

Terenuri:

- Uileacu de Beiuş: 9.800 de metri pătraţi

- Băiţa: 650 de metri pătraţi

- Oradea: 11.500 de metri pătrați

- Paleu: 27 hectare

Locuinţe:

- de 600 de metri pătraţi, în Oradea

- de 370 de metri pătraţi, în Oradea

- de 100 de metri pătraţi, în Uileacu de Beiuş

Credite bancare:

- 690.000 de euro

- 875.000 de franci elveţieni

Împrumuturi către firme şi persoane fizice:

- 2,2 milioane de euro

Sursa: declaraţia de avere din 2014

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri