Victor Atanasie Stănculescu a fost eliberat: „Am citit așa de mult, că mi-am recuperat jumătate din cunoștințele pierdute pe drum”

Data publicării:
atanasie stanculescu

ACTUALIZARE ORA 17.20 „Istoria va lămuri treburile, deocamdată e corectă și am și executat-o”, a declarat Victor Atanasie Stănculescu, la ieșirea din penitenciarul Jilava, după ce a fost întrebat dacă decizia condamnării sale, în urmă cu cinci ani, a fost corectă.

El s-a declarat foarte obosit. „Am citit atât de mult, doamnă, că mi-am completat jumătate din cunoștințele pe care le pierdusem pe drum”, a spus fostul general, în vârstă de 86 de ani.

În 1989, el a condus trupele regimului comunist la Timişoara, unde 119 oameni au murit şi 400 au fost răniţi.

Şi acum, după ce a executat mai bine de cinci ani din pedeapsa primită în Dosarul Revoluţiei, Victor Atanasie Stănculescu refuză să accepte realitatea. Tot timpul, chiar şi de după gratii, a declarat că adevărul despre ce s-a întâmplat la Revoluţie se va afla doar după ce vor muri toţi cei implicaţi, făcând referire şi la Ion Iliescu.

Fostul general Victor Atanasie Stănculescu a fost încarcerat în octombrie 2008, alături de Mihai Chiţac, după ce au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare în dosarul Revoluţiei de la Timişoara. Ulterior, cei doi au beneficiat, rând pe rând, de întreruperi temporare ale executării pedepselor. În 2010, la câteva săptămâni de când fusese operat pe cord, Mihai Chiţac a murit în locuinţa sa. Lăsat şi el în libertate pentru a merge la tratament, Victor Atanasie Stănculescu a fost filmat într-o sală de jocuri din Bucureşti.

După cinci ani petrecuţi în Spitalul Penitenciar Jilava, Victor Atanasie Stănculescu a cerut eliberarea condiţionată.

Cererea a fost iniţial respinsă, dar magistraţii Tribunalului Ilfov au admis în cele din urmă solicitarea fostului general. „La 86 de ani aş vrea să mai trăiesc vreo doi ani acasă cu familia”, a argumentat fostul general.

Victor Atanasie Stănculescu a fost unul dintre apropiaţii familiei Ceauşescu, însă la procesul dictatorilor a făcut parte din celula care a organizat judecarea celor doi. A rămas în aparatul de stat şi după Revoluţie, fiind primul ministru al Economiei după căderea regimului comunist, iar ulterior a ocupat scaunul de ministru al Apărării.

___________________________________

Decizia de eliberare a sa din penitenciar nu mai poate fi contestată.

Tribunalul Ilfov a infirmat astfel o decizie luată anterior la Judecătoria Sectorului 4, care nu a fost de acord cu eliberarea din penitenciar a fostului general.

Victor Atanasie Stănculescu (86 de ani) a executat deja o treime din pedeapsa de 15 ani primită de acesta în dosarul revoluţiei.

În 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare în dosarul Revoluţiei din 1989 de la Timişoara, pentru omor deosebit de grav. Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp foştii generali formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.

Victor Atanasie Stănculescu a fost eliberat pentru a se trata, însă a fost reîncarcerat după ce a fost filmat ieşind dintr-un cazino din centrul Bucureştiului.

Alte cereri de întrerupere şi de revizuire ale pedepsei au fost respinse de instanţă, motiv pentru care Victor Atanasie Stănculescu a trimis inclusiv o cerere de graţiere la Preşedinţie, dar Ministerul Justiţiei a primit aviz negativ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri