Victor Ponta: A fost inoculată ideea că justiția din România este mai proastă decât altele

Data publicării:
28012013 20m 20ponta 20problemele 20justitiei-46385

Primul ministru Victor Ponta a trecut în revistă problemele pe care justiția din România le are, din punctul său de vedere, subliniind în același timp că sistemul nu funcționează mai prost decât cele din alte țări membre ale UE.

Eu nu cred ca sistemul românesc este mai prost decât alte sisteme, pentru că le cunosc. A fost inoculată această idee în ultimii ani și a fost până la urmă un stindard politic. Alegerile din 2004 au fost câștigate cu un slogan justitiar: „Îi tragem în țeapă pe corupți”. N-a mai fost nimeni tras în țeapă”, a spus Victor Ponta, la Digi24.

„Eu nu spun că justiția din Romania este perfectă”, a declarat premierul, care consideră că problemele justiției din România sunt că procesele durează prea mult, faptul că accesul la justiție este limitat pe criterii financiare, numărul mare de dosare, care duce la amânări în procese, că avem prea multe grade de jurisdicție, fond, apel și recurs, iar prin reducerea unui drag de jurisdicție s-ar reduce timpul în care este judecat un dosar cu o treime.

Potrivit premierului, bătălia pentru justiție s-a dat la nivel mediatic, prin câteva dosare de notorietate ale unor parlamentari, și prin numirile la conducerea Parchetului General și a Direcției Naționale Anticorupție, când „de fapt problemele sunt la bază, nu la vârf”.

Victor Ponta a exemplificat această situație și prin demersurile proprii, făcute în calitate de om politic, dar și, ulterior, premier. Este vorba de sesizările penale făcute în ultimele șase – opt luni în cazuri precum Hidroelectrica, așa-numiții „băieți deștepți”, Poșta română, Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, sesizări în cazul cărora „nu se întâmplă absolut nimic”.

Senzația este că nu se face dreptate, că nu recuperăm prejudicii, vorbim de sute de milioane de euro, se perpetuează o idee foarte răspândită în România: Hai dom'le că nu pățește nimeni niciodată nimic. Or asta minează încrederea în justiție mai mult”, a comentat premierul.

Citiţi şi:

Ce crede premierul despre numirea șefilor procurorilor: „Ne aflăm într-un blocaj”

MARI PROIECTE. Ce listă trebuie să-i prezinte Dan Șova premierului până la sfârșitul lui februarie

V. Ponta: Nu am fost niciodată nici fan, nici dușman al lui D. Voiculescu

Adriana Săftoiu: Crin Antonescu copiază foarte mult ceea ce face Traian Băsescu

Victor Ponta: Crin Antonescu trebuie să-și construiască profilul de viitor președinte. Nu murim dacă mai stăm un an!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri