Victor Ponta: Noul Cod Penal intră în vigoare la 1 februarie

Data publicării:
codul penal mediafax

La sfârşitul anului trecut, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul poate emite o ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul Penal, aşa cum solicită DNA, numai după ce ministrul Justiţiei va discuta cu oficialii Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi, Parchetului şi Comisiei Europene şi toată lumea este de acord.

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, declara atunci că o prevedere din noul Cod de procedură penală va face „inutile” interceptările, în condiţiile în care, înainte de a se obţine autorizaţie pentru acestea, persoana vizată în anchetă va trebui înştiinţată că este urmărită penal.

Kovesi a mai spus că a solicitat ministrului Justiţiei modificarea acestui act normativ, menţionând că, deocamdată, nu a primit un răspuns în acest sens.

De asemenea, în ianuarie, Victor Ponta declara că Guvernul este pregătit să modifice prin ordonanţă de urgenţă noul Cod Penal, care va intra în vigoare la 1 februarie, pentru a elimina acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare şi a presei.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, în prezenţa presei, nu au fost însă referiri la astfel de modificări.

„Sâmbătă ( 1 februarie-n.r.), intră în vigoare noul Cod penal, adoptat acum patru ani, şi Codul de procedură penală. Sper să nu fim în situaţia penibilă în care cei care l-au adoptat, fostul prim-ministru Boc şi fostul ministru al Justiţiei, domnul Predoiu, să zică că e rău sau că sunt rele codurile, că ei le-au adoptat. Acum, dacă au descoperit azi că nu sunt bune, e cam târziu. Eu, sincer, cred că sistemul de justiţie este pregătit, că sunt coduri moderne şi orice fel de probleme în aplicare la început... Aşa a fost şi la Procedura Civilă şi a mers. Şi atunci s-a spus că trebuie să le amânăm, că se prăbuşeşte ţara, nu s-a prăbuşit, dimpotrivă. Cred că au avut un efect pozitiv”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, i-a spus că au fost foarte multe proiecte de pregătire cu Institutul Naţional al Magistraturii şi Consiliului Superior al Magistraturii, iar în ultimii doi ani a fost un efort foarte mare pentru implementarea a patru coduri. El a adăugat că sunt lucruri care vin de foarte mult timp în urmă şi că dispoziţiile Codului penal nu presupun o infrastructură în plus, ca la celelalte două coduri, ci doar o „rearanjare a resurselor” în cadrul sistemului.

După ce a ascultat explicaţiile ministrului Justiţiei, premierul a reiterat faptul că cele două coduri vor intra în vigoare.

„Oricum, intră în vigoare, e trecut şi în MCV ca obiectiv, intrarea în vigoare la 1 februarie, şi dacă apar probleme pe parcurs, doar la iniţiativa CSM, a Înaltei Curţi, a Parchetului General, veniţi şi spuneţi de ce este nevoie, dar important e că nu mai amânăm, că nu mai putem să amânăm, după patru ani ar fi total neserios”, i-a spus Ponta ministrului Justiţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri