VIDEO. Abuzul în serviciu, pe masa CCR. De ce suntem mai înfierbântați de această decizie decât de altele? Dezbaterea de la „Jurnalul de Seară”

Data publicării:
jds dezbatere

Magistraţii Curţii Constituţionale iau în discuţie, miercuri, excepţia ridicată de fostul procuror-şef DIICOT, Alina Bica, în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu. Dezincriminarea acesteia, spune şefa procurorilor anticorupţie, ar bloca mai mult de jumătate din dosarele de corupţie şi ar reabilita persoane care au prejudiciat statul român cu milioane de euro. Statisticile DNA arată că abuzul în serviciu este o problemă sistemică. Întâlnită în toate domeniile.

Dacă ar fi făcut un top, în funcţie de dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie, probabil că administraţia publică ar fi domeniul în care cazurile de abuz în sefviciu sunt cel mai des întâlnite. Dar vin din urmă , spun anchetatorii, foarte multe denunţuri legate de astfel de fapte comise în legătură cu gestionarea fondurilor europene, dar şi în sistemul de sănătate.

În ajunul deciziei CCR, preşedintele Curţii Constituţionale declară că numărul statelor din Europa în care nu se face închisoare pentru abuzul în serviciu este mai mare decât cel al ţărilor în care se face. Într-un interviu pentru news.ro, Augustin Zegrean spune că legislaţia din doar 12 state îi trimite după gratii pe cei acuzaţi de abuz în serviciu. Printre ele, Germania, Franţa, Italia şi Spania. De cealaltă parte, fostul şef al Curţii dă drept exemplu Islanda, unde nu se face închisoare deloc. 

De ce suntem noi, jurnaliștii mai înfierbântați de această decizie decât de altele? „E un război între două metode de gândire, între două sisteme, între două falii din România”, spune Cătălin Striblea. Urmăriți dezbaterea de la „Jurnalul de Seară” în materialele video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri