Sari la conținut

VIDEO. Acuzații extinse pentru Olguța Vasilescu: „Acest dosar mi se pare aberant”

ACTUALIZARE 12:00 Olguța Vasilescu a stat circa 10 minute în sediul DNA. La ieșire, ea a confirmat că a fost chemată pentru a i se comunica extinderea acuzațiilor. Este cercetată pentru o nouă acuzație, de splălare de bani. Concret, procurorii susțin că banii pe care i-ar fi strâns ilegal în campania electorală din 2012 ar fi fost trecuți prin mai multe conturi, pentru a li se pierde urma.

„Este vorba despre o extindere pentru aceleaşi fapte. Din câte am văzut în procesul-verbal, este de săptămâna trecută, dar fiind campanie electorală, ultima săptămână de campanie trebuia să mă plimb şi eu pe aici, că asta este situaţia”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

„Acest dosar mi se pare aberant”, a comentat primarul Craiovei. „În secolul XX, primarii erau premiaţi pentru că boierii vremii le făceau donaţii pentru municipalitate ca să poată să facă parcuri, să poată să facă muzee şi aşa mai departe. În secolul XXI un primar este chemat la DNA în săptămâna alegerilor pentru faptul că a îndrăznit să văruiască nişte faţade în oraşul său. Este încă o încadrare, în rest nu este nimic”, a adăugat Lia Olguța Vasilescu.

Întrebată despre ce acuzație este vorba, primarul Craiovei a răspuns: „Spălare de bani. În rest nu este nimic modificat, dar este de campanie electorală”. 

Ea a precizat că deocamdată nu a dat nicio declarație în fața procurorilor, dar se așteaptă să se întâmple acest lucru în zilele următoare.

COMUNICATUL DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale față de inculpaţii: 

VASILESCU LIA OLGUŢA, primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârşirii unei noi infracțiuni de spălare a banilor
PREDA RADU COSMIN, administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii unei noi infracțiuni de instigare la spălare de bani, 
POPESCU ELENA DANIELA, reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor. 

În dosarul respectiv cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracțiuni) şi spălare de bani (VASILESCU LIA OLGUŢA), două infracțiuni de complicitate la luare de mită (PREDA RADU COSMIN) şi patru infracțiuni de complicitate la luare de mită (POPESCU ELENA DANIELA).

Din ordonanța prin care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru noile fapte, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.
În cadrul „donațiilor” estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguța a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu este stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.  


Primarul Craiovei a fost chemată în dosarul deschis acum două luni în care este acuzată că şi-a folosit influenţa pentru a obţine bani în campanie electorală. În acelaşi timp, ar fi profitat de poziţia de primar pentru a-şi creşte capitalul politic, spun anchetatorii.

„Mă aștept la ce este mai rău, dar fiind că e ultima săptămână de campanie și nu au altă modalitate”, a spus primarul Craiovei la intrarea la DNA. A promis că va face mai multe declarații la ieșire.

Olguța Vasilescu este în prezent în sub control judiciar, după ce inițial a fost cercetată în arest la domiciliu. Întrebată cum și-a petrecut aceste săptămâni, a spus râzând că s-a odihnit.

Olguța Vasilescu este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.

În același dosar sunt cercetați Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit, pentru patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic", au afirmat procurorii.