Emil Boc, Adriean Videanu și Ion Ariton, audiați de DNA

Data actualizării: Data publicării:
ariton boc videanu

Emil Boc, Adriean Videanu și Ion Ariton au fost chemați la DNA Ploiești pentru a fi audiați în dosarul în care procurorii anchetează finanțarea PDL în perioada 2009-2012 din bani publici, transferați de la companii de stat către firmele unor clienți politici ai formațiunii.

La momentul faptelor cercetate de procurori, Emil Boc era premier și președinte al PDL, în vreme ce Ion Ariton și Adriean Videanu erau miniștri ai Economiei. Potrivit unor surse Digi24, Boc, Videanu și Ariton au fost invitați la DNA Ploiești în calitate de martori. 

În același dosar, Vasile Blaga, la vremea aceea secretar general al PDL, și Gheorghe Ștefan, sunt cercetați penal și au sechestru pe avere, în cazul lui Blaga, pe bunuri în valoare de 700.000 euro, cât este considerat prejudiciul în ceea ce-l privește. Blaga a demisionat din funcția de copreședinte PNL și s-a retras de pe listele electorale ale liberalilor pentru alegerile din 11 decembrie.

Ariton a declarat că a fost chemat ca martor, iar Videanu a refuzat să facă orice declarații în momentul în care a ajuns la DNA Ploiești.

Procurorii anticorupţie i-au chemat pentru explicaţii în dosarul în care au fost puşi deja sub acuzare fostul copreşedinte al PNL, Vasile Blaga, şi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

Aceștia sunt acuzaţi că ar fi numit oameni în funcţii cheie, pentru a strânge bani negri pentru Partidul Democrat-Liberal de la oamenii de afaceri interesaţi de contracte cu statul. Aşa ar fi adunat 25 de milioane de lei, spun procurorii.

Dosarul finanțării PDL

Vasile Blaga a fost citat la DNA Ploieşti, iar ulterior procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul său şi l-au pus sub control judiciar, pentru trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011 - 2012, când era secretar general al PDL. Ulterior, asupra averii lui Vasile Blaga s-a pus sechestru pe bunuri în valoare de 700.000 euro.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Gheorghe Ştefan este pus sub urmărire penală în acest dosar pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Blaga ar fi primit în trei rânduri, printr-un interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Ştefan.

Gheorghe Ştefan l-ar fi informat atunci pe Blaga că vrea să obţină bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei. Compania naţională ar fi încheiat contracte de achiziţii servicii şi produse IT, prin licitaţii truncate, cu firma lui Horaţiu Berdilă, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat. În acest fel, Gheorghe Ştefan ar fi primit pentru el şi pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.

“Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare”, au scris procurorii DNA Ploieşti în ordonanţa prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de cei trei suspecţi. 

Horaţiu Bruno Berdilă, cumpărătorul de influenţă din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys când i-ar fi dat bani lui Gheorghe Ştefan pentru PDL, iar în schimb societatea ar fi primit, după licitaţii trucate, contracte de la o companie naţională unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat că este numită o persoană de încredere. 

La începutul lunii octombrie, Gheorghe Ştefan a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul ”Microsoft”, în urma unei decizii a instanţei supreme.

În 4 octombrie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins definitiv plângerea lui Vasile Blaga împotriva măsurii controlului judicar impusă de către procurorii DNA Ploieşti.

Vasile Blaga s-a prezentat la DNA în mai multe rânduri, dar de fiecare dată calitatea în care a fost citat a fost cea de martor, dosarul instrumentat de DNA Ploieşti fiind primul în care fostul lider liberal este suspect.

Vasile Blaga a demisionat din funcţia de copreşedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penala împotriva sa și nu candidează la alegerile parlamentare din decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri