VIDEO. Contre între Toader şi Lazăr în CSM, la audierea Adinei Florea

Data actualizării: Data publicării:
toader lazar csm

Scandal în Secţia de Procurori a CSM, unde a fost amânată pentru 8 octombrie audierea Adinei Florea, alegerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA. Propunerea de amânare a venit de la un membru CSM pe motiv că Adina Florea este în vizorul Inspecţiei Judiciare, după o sesizare făcută chiar de procurorul general al României.

Ideea nu i-a convenit ministrului justiției, Tudorel Toader, care și-a exprimat nemulțumirea, sugerând că i se pun bețe în roate candidatului ales de el:

Tudorel Toader - ministrul justiţiei: Cum de Doamne Dumnezeule, vorba generalului, cum de azi avem audierea, dar cu 2 zile înainte ne trimite adresa și cu o zi înainte sesizează Inspecția? Dacă nu seamană așa a tergiversare...

Augustin Lazăr – procurorul general a replicat imediat, cu o doză de ironie: S-ar sugera oare că, Doamne Dumnezeule, ca noi, în baza atribuțiilor de serviciu, să nu ne fi făcut datoria, să fi lăsat lucrarea asta deoparte, ca nu cumva cineva să interpreteze? Trebuie să ne îndeplinim atribuțiile cu orice risc! (Tonul crește) Domnule ministru, întotdeauna mi-am asumat ce am făcut. Dacă cineva va dovedi că am acționat cu rea-credință, sunt gata să suport consecințele...

Tudorel Toader intervine: Stați, ca sa-i dau replica, vorbește pentru presă....

Augustin Lazăr: Noi ne-am îndeplinit atribuțiile...

Procurorul Adina Florea de la Parchetul Tribunalului Constanţa, propusă de ministrul Justiţiei pentru conducerea DNA, trebuia să fie audiată joi în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Audierea a fost amânată pentru 8 octombrie.  Un membru CSM, Nicolae Solomon, a propus amânarea interviului pe care Adina Florea trebuie să-l susțină în fața secției pentru procurori a consiliulii. Motivul: numele ei apare într-o anchetă.

Adina Florea a fost audiată recent ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov. Protocolul ar fi provenit chiar de la parchetul la care este procuror Adina Florea.

În acest caz a fost sesizată și Inspecția Judiciară.

Citiți și: 

CSM a amânat audierea candidatei la șefia DNA. Dispută între ministrul Justiției și procurorul general

Adina Florea, propusă la conducerea DNA, audiată la Parchetul General

Ședința CSM de joi a început cu aproape o oră întârziere, timp în care protagoniștii - procurorii, Adina Florea, Tudorel Toader, Augustin Lazăr - au stat de vorbă. În momentul în care ședința a devenit publică, imediat s-a pus problema amânării audierii candidatului pentru șefia DNA.

Procurorul general a cerut Inspecției Judiciare să facă verificările necesare pentru a vedea în ce măsură aceasta a respectat prevederile legale referitoare la păstrarea documentelor secrete, în contextul în care există și o anchetă penală la Parchetul General în legătură cu suspiciuni de neglijență în păstrarea actelor secrete la Parchetul de unde provine Adina Florea. S-a făcut și un control acolo de către magistrații din subordinea lui Augustin Lazăr. Rămâne de văzut dacă va fi gata această verificare a Inspecției Judiciare până în data de 8 octombrie.

Discuțiile din CSM

Nicolae Solomon, membru CSMPe data de 25 septembrie 2018 am primit o adresă de la cabinetul dlui procuror general în care ni se aduce la cunoștință că a fost sesizată Inspecția Judiciară în vederea efectuării cercetării prealabile sub aspectul săvârșirii abaterilor discilpinare prevăzute de art 99 lit m teza 2 și j din legea 303 față de doamna procuror Florea Adina.

Se spune în adresă că există suspiciunea că dna procuror a solicitat și a obținut cu încălcarea dispozițiilor care reglementează materia documentelor clasificate o copie după un document clasificat și l-a deținut în afara zonei de securitate. Pentru a nu exista nicio suspicune și pentru a verifica care este stadiul la Inspecție, vă propun emiterea unei adrese la IJ pentru a ne transmite stadiul de soluționare a sesizării și amânarea interviului la o dată stabilită de comun acord, nu foarte îndepărtată, un termen scurt, de una, două săptămâni.

Tudorel Toader: Spuneam că nu sunt de acord cu amânarea, că nu avem un temei juridic nici în regulament, nici în lege pentru a da acest aviz consultativ. Nu știu dacă am să declar la presă, dar am declarat deja la dvs. E bine, dar... va plana această suspiciune pe care va trebui să o îndepărtați, dacă veți avea argumente: cum de această adresa privind incidentul de securitate privind posibila abatere disciplinară a dnei Florea a apărut la Ministerul Justiției, a apărut la dvs. exact pe data de 25 septembrie, adică nu ieri, alaltăieri, înainte de audierea de astăzi.

Adina FloreaCând mi-am depus, când mi-am asumat candidatura și toate surprizele ce puteau să vină odată cu ea... este foarte adevărat că aceste surprize sunt mult pentru așteptările mele. Acest incident de securitate nu are nicio legătură cu persoana mea și este regretabil că dl. procuror general a aruncat anatema asupra mea, că am un anume profil etic. În 28 de ani de activitate și magistratură, nu am avut niciun fel de abatere, de sancțiune disciplinară. Fară niciun fel de probă, dl procuror general vine acum și spune că aș avea un anume profil etic.

Augustin Lazăr: Vă rog să nu exagerați, că am zis profilul etic al candidatului este important să fie clarificat, nu că aveți... Îmi pare rău dacă ați înțeles așa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri