VIDEO. Gheorghe Nichita, primarul Iașiului, a fost reţinut

Data publicării:
Gheorghe Nichita adus la DNA - Mediafax Foto-Octav Ganea

Actualizare vineri, ora 7.00: 

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a fost reţinut, azi-noapte, de procurorii DNA.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, este acuzat că îi folosea pe angajaţii Poliţiei Locale, instituţie subordonată primăriei, să supravegheze anumite persoane, iar directorul Poliţiei Locale îl ţinea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmărite.

Agenții trebuiau să-i ofere informații despre cât timp stau într-un anumit loc aceste persoane, cu cine se întâlnesc, unde pleacă și de unde vin.

De altfel, aceste cheltuieli făcute cu folosirea mașinilor poliției locale în interesul lui Gheorghe Nichita erau decontate de către șeful Poliției Locale, fiind trecute ca activități și deplasări profesionale.  

Actualizare 23.00: Şeful Poliţiei Locale Iaşi, Liviu Hliboceanu, și adjunctul său, Ştefan Avarvarei, au fost reţinuți de procurorii anticorupţie în dosarul primarului Gheorghe Nichita. Ei vor fi prezentați unui judecător de drepturi şi libertăţi cu propunere de arestare preventiv.

La ora difuzării acestei ştiri, Gheorghe Nichita este în continuare audiat de procurorii DNA. Primarul Iașiului a fost ridicat de procurorii anticorupţie de la vila sa din Copou în jurul orei 14.30 şi adus la Bucureşti pentru audieri. 


Actualizare 18.50: Gheorghe Nichita a ajuns la sediul DNA București. Primarul Iașiului a spus că va face declarații în fața procurorilor.

- Aţi cerut informaţii de la Poliţia Locală?

- Nu declar nimic în clipa de faţă.

- La ce foloseaţi aceste informaţii, domnule primar? De ce nu aţi apelat la detectivi?

Trei şefi de servicii ai Primăriei Iaşi au fost ridicaţi și urmează să fie aduși la DNA București.

Adina Samson este şef serviciu în cadrul instituţiei publice, responsabilă cu activitatea de implementare, menţinere şi îmbunătăţire a sistemului de management al calităţii.

Eugen Chişcă este tot şef serviciu administrativ, însă a fost iniţial şoferul personal al primarului, iar apoi a fost numit, cu anumite controverse, semnalate în presa locală, pe un post în SC Servicii Publice SA, care se ocupă cu spaţiile verzi în Iaşi.

Dumitru Tomorug este directorul general al Direcţiei Tehnice şi Investiţii de la Primărie. Acesta a fost sancţionat în 2014 cu reducerea cu 20% a salariului timp de trei luni pentru că, pe tura sa, s-a dispus marcarea în mod eronat a mai multor copaci din Parcul Expoziţiei din zona Copou, acesta având în subordine Biroul de Administrare Mediu Urban.


Locuinţa primarului din Iaşi a fost verificată de procurori mai bine de şase ore. La final, Gheorghe Nichita a fost urcat în dubă şi dus spre Bucureşti, la audieri.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, edilul este acuzat că transformase Poliţia Locală în propriul serviciu de spionaj. Dădea agenţilor numele unor persoane pe care le voia urmărite, iar poliţiştii plecau pe teren pentru îndeplinirea misiunii. Stăteau la pândă ore în şir pentru a-i raporta edilului fiecare mişcare a celor vizaţi.

De organizarea filajelor s-ar fi ocupat chiar şeful Poliţiei Locale, Liviu Hliboceanu, dar şi directorul serviciului de control urbanism din cadrul instituţiei, Ştefan Avîrvarei.

Anchetatorii mai spun că toate deplasările poliţiştilor erau decontate de instituţie, chiar dacă erau în interesul personal al primarului. Tot surse din anchetă susţin că Gheorghe Nichita ar fi cerut celor de la Evidenţa Populaţiei să îi dea informaţii confidenţiale despre anumite persoane.

Marius Striblea, avocat: Din actele care ni s-au prezentat am văzut că este vorba despre o acuzație de abuz în serviciu. A fost percheziționată întreaga locuință. Domnul primar a predat anchetatorilor trei stickuri de memorie, un laptop și un reportofon.

Cum au terminat percheziţiile, procurorii anticorupţie au plecat spre sediul DNA din Bucureşti. Alături de primar, anchetatorii l-au ridicat şi pe cel care ar fi coordonat acţiunile de spionaj, Liviu Hliboceanu, şeful poliţiei locale.

Gheorghe Nichita este primar al Iaşiului din 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, lider al organizației judeţene a partidului şi vicepreședinte la nivel național.

Potrivit declaraţiei de avere, în 2013, veniturile familiei au fost aproape 120.000 de lei. Are trei terenuri, o casă, o maşină, dar şi bijuterii în valoare de 7.500 de euro şi tablouri şi opere de artă de 8.000 de euro.


ACTUALIZARE 14:00 Perchezițiile s-au încheiat după șapte ore. Primarul Gheorghe Nichita este adus la București.


ACTUALIZARE 10:00  Acuzaţii grave sunt aduse primarului din Iaşi. Potrivit unor surse, edilul folosea poliţia locală pentru a spiona diferite persoane de care ar fi fost interesat. În această dimineaţă, primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, s-a trezit cu procurorii DNA la uşă. Se fac percheziţii la locuinţa edilului social-democrat, la biroul lui, dar şi la sediul Poliţiei Locale.

Primarul Iașiului este președintele organizației PSD Iași și unul dintre vicepreședinții partidului. El se află în funcție de aproape 12 ani, după ce anterior fusese viceprimar, consilier local și director general la RAJAC Iași.


Biroul primarului Gheorghe Nichita și domiciliul acestuia sunt percheziționate la această oră. Suspiciunile vizează contractele pe care Primăria le-ar fi încheiat pentru poliția locală. De altfel, și șefii Poliției Locale Iași - structură din subordinea Primăriei - sunt vizați de percheziții.

Este vorba despre o acțiune a structurii centrale a Direcției Anticorupție, care desfășoară nu mai puțin de 21 percheziții în județul Iași. Trei dintre acestea sunt la sediile unor instituții publice, restul desfășurându-se la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Potrivit declarației de avere depuse în iunie anul trecut, primarul Iașiului deține trei terenuri, o casă, bijuterii și tablouri și are mai multe conturi și titluri de valoare care însumează peste 175.000 de lei. Vezi aici declarația de avere.

Potrivit unui comunicat al DNA, faptele de corupție suspicionate au fost comise de la începutul anului 2015 până în prezent. Procurorii beneficiază de sprijinul SRI și al Jandarmeriei.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri