Sari la conținut

Viorel Hrebenciuc, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare

19 achitări şi 11 condamnări în primă instanţă în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din judeţul Bacău.

160621_guv_hrebenciuc_05_INQ_Octav_Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă, însă judecătorii l-au achitat pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, infracţiuni pentru care DNA ceruse o pedeapsă de 12 ani de închisoare.

Tot doi ani de închisoare a primit şi Andrei Hrebenciuc, fiul politicianului, dar cu suspendare, fiind găsit vinovat pentru complicitate la trafic de influenţă.

La fel, doi ani a primit şi fostul deputat, Ioan Adam, pentru cumpărare de influenţă. Soţia acestuia în schimb a fost achitată.

Achitare pe linie a primit şi fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, acuzat de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Procesul a început în ianuarie 2015, după ce DNA a strâns probe prin care demonstrează că cei 17 inculpaţi au încercat să intre ilegal în posesia a peste 40 de mii de hectare de teren forestier în judeţul Bacău. Beneficiarul final al pădurilor, susţin procurorii, ar fi fost Paltin Sturdza, condamnat şi el astăzi la 3 ani de magistraţii Curţii Supreme.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată.

Procurorii ceruseră pedeapsa maximă pentru Viorel Hrebenciuc - 12 ani de închisoare. 

Dosarul este legat de retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în care sunt implicaţi, alături de Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD, fostul senator și ministru al Justiției Tudor Chiuariu şi fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu.

În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău.

În acest dosar au fost judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure s-ar fi făcut în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani, conform DNA. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienţa banilor.

Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să între în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Pe aceeași temă