Vișinescu se apără. A adus în instanță scrisori de mulțumire din partea foștilor deținuți

Data publicării:
visinescu cu burtiera

Fiica unui bărbat care s-a opus colectivizării a povestit instanţei că tatăl ei a fost bătut 15 zile la rând, după care, la ordinul lui Vişinescu, gardienii i-au scos patul din celulă şi l-au anunţat că este obligat să doarmă în picioare.

Noi amănunte dramatice au ieșit miercuri la iveală în privința bătăilor şi chinurilor comandate de Alexandru Vişinescu împotriva deţinuţilor închişi în iadul numit Penitenciarul Râmnicu Sărat. Cu lacrimi în ochi, încă urmăriţi de coşmarul prin care au trecut rudele lor, urmașii celor omorâți le-au spus judecătorilor tot ce ştiu despre Alexandru Vişinescu, pedepsele date de el şi crimele pe care le ordona.

Cornelia Monor, fiica unui deținut politic, a relatat despre pedeapsa „fără pat”: „Cinci zile vei sta doar în picioare în celulă. Patul ți se desființează. Prețul plătit a fost viața. Veneau dimineața, îi puneau ochelari negri, îl duceau la anchetă și acolo primea bătăi cumplite”, spune Cornelia Monor.

Martorii procurorilor au confirmat poveştile de groază. Judecătorii au ascultat miercuri mărturia unui bărbat care locuia peste drum de penitenciarul Râmnicu Sărat, condus de Alexandru Vişinescu.

Nicolae Căldăraru, martor: „Auzeam urlete, vaiete. Zidurile erau foarte groase şi astea răzbăteau din celulă”.

De frică, spune, bărbatul a tăinuit până acum o crimă de care îl acuză pe Alexandru Vişinescu.

Am văzut un deţinut (...) că escaladase sârmele alea să sară, (...) l-a văzut pe ăla, a scos pistolul şi a tras. I-am spus tatălui meu. Mi-a spus aşa: ăsta a fost Vişinescu. Vă feriţi de ăsta ca de dracu! Nu luaţi contact cu el, cum îl vedeţi plecaţi de lângă el. Ăsta e om periculos”, a povestit Nicolae Căldăraru.

Fostul comandant al uneia dintre cele mai temute temniţe comuniste a încercat să contrazică miercuri acuzaţiile de crimă. Alexandru Vişinescu a depus ca probă în acest dosar șapte scrisori de la foşti deţinuţi.

Alexandru Vişinescu, inculpat: „Are scrisori de la mine. (Reporter: Ce se scrie acolo?) Deţinuţii, foşti deţinuţi. (Reporter: Vă mulţumeau?) Da,da, îmi mulţumeau. (...) Nu am niciun regret. Niciun regret. Absolut! Aveţi un pic de bun simţ? Ce vreţi?”...

Alexandru Vișinescu este învinuit de crime împotriva umanității.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri