Sari la conținut

Zeci de percheziţii în 11 judeţe și în Capitală într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani

Zeci de percheziții au loc, miercuri dimineață, în 11 județe și în București într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Perchezițiile au loc la locuinţele unor persoane şi sediile unor firme. Suspecţii ar fi eliberat facturi fiscale fictive, prejudiciul din prima infracţiune fiind estimat la aproximativ 1.850.000 de lei, iar din a doua - 1.000.000 de euro, potrivit unui comunicat al IGPR.

PERCHEZITII 22

Poliţiştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş au descins la 38 de adrese, vizând persoane şi firme din judeţele Mureş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Vaslui şi din Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Mureş, în perioada decembrie 2015 – iulie 2016, administratorii unei societăţi comerciale din judeţ „au stabilit o serie de relaţii comerciale fictive cu alte 15 firme de pe teritoriul ţării”.

„Pentru realizarea activităţii infracţionale, administratorul de fapt al societăţii din judeţul Mureş a intermediat cesionarea firmei, pe numele unei persoane interpuse, după care a procedat la contactarea mai multor <<clienţi>> cărora, contra unui comision prestabilit, le-a furnizat facturi fiscale care reflectau diverse operaţiuni fictive”, precizează comunicatul.

Anchetatorii spun că, pentru a părea veridice, facturile fiscale aveau la bază contracte fictive, iar plăţile se efectuau în cont bancar, ulterior banii fiind retraşi în numerar şi returnaţi persoanelor care comiteau evaziunea fiscală. Astfel, s-ar fi creat premisele unor operaţiuni de spălare a banilor.