Zegrean: Ministrul Justiției nu are ce să caute în numirea și denumirea procurorilor șefi

Data publicării:
augustin zegrean captura youtube
Fo

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a spus la Digi24 că ministrul Justiției nu ar trebui să fie implicat în procedurile de numire și revocare ale procurorilor șefi. Aceștia ar trebui să fie numiți de președinte la propunerea CSM, așa cum scrie în Constituție, mai spune Zegrean.

„Care este semnalul pe care îl transmit aceste evenimente? Că ministrul Justiției nu are ce să caute în numirea și denumirea procurorilor șefi pentru că vedeți cât scandal se face. Dacă se ajunge să spună că dacă eram minsitru nu l-aș fi numit, nu e în regulă”, a spus Zegrean la Digi24.

„Practic, procurorii ar trebui să fie și să rămână în cadrul CSM, pentru că Constituția României spune că procurorii și judecătorii sunt numiți în funcție la propunerea CSM de către președintele României. Nu știu cum s-a ajuns ca procurorii șefi să fie numiți de miniștri. Cred că motivul e că politicienii și-au dorit să se amestece unde nu e locul lor. Și vedeți că se produc atâtea probleme”, a adăugat fostul președinte CCR.

„Până și faptul că avizul CSM e consultativ e o absurditate și cred că trebuie umblat la legi și puse legile în acord cu constituția. Pentru că în Constituție, repet, se spune că procurorii și judecătorii, cu excepția celor stagiari, sunt numiți de președinte la propunerea CSM. Și tot acolo spune că CSM garantează independența justiției și tot CSM e cel care administrează cariera magistraților”, a mai spus Zegrean.

Fostul președinte CCR a vorbit și despre confuzia de nume din scandalul privind dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr.

„Eu am m auzit vorbindu-se despre greșeala unui grefier - până la urmă acarul Păun e vinovatul. E ridicol să vorbești la acest nivel despre astfel de lucruri, adică în dosarul lui Lazăr s-a strecutrat un act făcut de altcineva, nimeni nu l-a văzut până acum deși fostul ministru al Justiției care l-a propus pe Lazăr a văzut dsosarul, CSM a văzut dosarul, că a dat aviz, consilierii președintelui au văzut dosarul și, dintr-o dată, a venit altcineva și a văzut documentul. Și culmea este că e și greșit, că nu e vorba despre el în documentul repsectiv”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri