Kelemen Hunor: Este inacceptabil că România nu e primită în Schengen. Sunt convins că şi Olanda va înţelege

Data publicării:
kelemen hunor
Liderul UDMR, Hunor Kelemen. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, afirmă că amânarea timp de 11 ani a aderării României la Schengen a fost consecinţa faptului că unele state s-au opus pe alte considerente decât cele tehnice, ceea ce „este inacceptabil”, iar la 1 ianuarie 2023 România ar trebui să fie primită în zona de circulaţie fără controale la frontiere, el adăugând că este convins că şi Olanda „va înţelege” acest lucru.

„Ceea ce s-a întâmplat României este inacceptabil. În 2011 eram în Guvern când noi am primit raportul din partea Comisiei, după multe verificări, şi în acel raport scria că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a intra în Spaţiul Schengen. Dar permanent au fost unii care au blocat intrarea noastră pe alte considerente, nimeni nu spunea că (România - n.r.) nu îndeplineşte criteriile tehnice. Deci era ceva inacceptabil. În acest moment, la fel.

Urmează încă o evaluare, totuşi au trecut 11 ani de la ultima evaluare. Sigur că noi îndeplinim criteriile tehnice şi în 2022 şi pentru a intra în Spaţiul Schengen nu există alte criterii, doar tehnice. România în mod normal de la 1 ianuarie, împreună cu Bulgaria şi Croaţia, pe transport terestru şi pe apă, intră în Spaţiul Schengen, iar pe aeroporturi intră din martie. Eu cred că aceasta va fi decizia”, a spus vicepremierul Kelemen Hunor, prezent joi la Arad, conform Agerpres.

El a adăugat că „nu putem accepta până la nesfârşit această discriminare” şi a afirmat că „în Olanda mai există o oarecare reticenţă”.

„Dar văd că deja şi olandezii tind spre a susţine aderarea României, iar în Finlanda nu cred că mai există (reticenţă - n.r.). Sunt convins că şi Olanda va înţelege că această atitudine de a bloca, pe nişte criterii care nu au nicio legătură cu criteriile pentru Spaţiul Schengen, nu poate fi susţinută”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR este prezent în Arad pentru a participa, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, la comemorarea celor 13 generali executaţi la sfârşitul Revoluţiei de la 1848 - 1849, manifestare a comunităţii maghiare care se desfăşoară în fiecare an la 6 octombrie.

Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene va căuta ca la summitul din luna decembrie să se obţină unanimitatea cu privire la aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat miercuri ministrul ceh al afacerilor europene Mikulas Bek, în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

Oficialul ceh a precizat că săptămâna viitoare vor începe vizite ale experţilor europeni în România şi Bulgaria.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri