Klaus Iohannis a dezvăluit ce i-a spus ambasadorului Luminiţa Odobescu legat de Codruţa Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
iohannis kovesi - inquam
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că i-a comunicat Luminiței Odobescu, ambasadorul României la UE, că el, în calitate de șef de stat, o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european.

„În chestiunea procurorului șef european pot confirma că am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea despre candidatura doamnei Kovesi. I-am comunicat că eu, președintele României, sunt pentru doamna Kovesi la funcția de procuror-șef european”, a declarat Klaus Iohannis.

Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că președintele a contactat-o telefonic pe Luminița Odobescu înaintea votului dat joi, în COREPER, pentru Kovesi, tocmai pentru că Viorica Dăncilă dăduse public un semnal de vot împotrivă. 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că nu știe cum a votat ambasadorul României la UE, în cazul Kovesi și că este o informație neverificată cea conform căreia președintele Klaus Iohannis ar fi vorbit la telefon cu Luminița Odobescu pentru a-i transmite acesteia să o voteze pe Laura Codruța Kovesi în ciuda mandatului transmis de Guvern.

Întrebată cum crede că a votat ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, Codruţa Kovesi a răspuns: „Nu știu cum s-a votat nici la primul vot, nici astăzi, nu am această informație într-un mod oficial. Cred că e obligația altor instituții să explice cum s-a votat și ce s-a votat. Din punctul meu de vedere nu e o informație secretă și ar trebui clarificată.”

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a declarat, joi, că Laura Codruța Kovesi a obținut în COREPER 17 voturi pentru desemnarea sa în funcția de procuror șef european, din totalul celor 22 de voturi exprimare.

Procedural Consiliul UE va transmite Parlamentului European decizia luată, joi, urmând ca PE să ia act, prin procedură internă de hotărârea Consiliului. Decizia a fost luat în Consiliul UE, prin majoritate simplă, conform regulamentulul de funcționare al Parchetului European (EPPO).

Redactare G. Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri