Klaus Iohannis: Am decis o nouă strategie de apărare. De data aceasta, inamicul nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformarea

Data publicării:
klaus iohannis sustine o declaratie de presa portret
Președintele Klaus Iohannis.Foto: INQUAM Photos/George Calin

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că, în CSAT, s-a stabilit o nouă strategie de apărare care vizează dezinformările și atacurile de tip cyber. "Vechea paradigmă pleca de la premisa că va avea loc un război în Europa. De data aceasta, inamicul nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformarea", a explicat șeful statului. 

"Noi am decis o noua strategie de apărare, o nouă paradigmă. Vechea paradigmă pleca de la premisa că va avea loc un război în Europa. Nu credem că va mai fi cazul unui război clasic. Inamicul de data aceasta nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformare, cu atacuri de tip cyber. Toate acestea trebuia pregătite din timp. Încet, dar sigur, ne apropiem de o situație pe care o consider foarte bună, avem strategia națională, avem banii pregătiți pentru forțele armate, trebuie finalizată întreaga acțiune cu modernizarea legislației. Inclusiv aceste modificări se vor opera în lege. Aștept ca noul Parlament să se apuce urgent de aceste chestiuni foarte necesare".

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi aprobat, marţi, o serie de documente pentru aplicarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 - 2024, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a Apărării, Carta Albă a Apărării, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, o prioritate strategică a Planului de implementare vizează asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislaţiei care vizează organizarea şi funcţionarea principalelor instituţii cu atribuţii şi responsabilităţi în ceea ce priveşte securitatea naţională, inclusiv Legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, şi continuând cu domenii dinamice şi cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea şi apărarea cibernetică. Astfel, va fi asigurată eficientizarea şi modernizarea instituţiilor publice, pentru ca acestea să răspundă mai bine sarcinilor ce le revin şi, totodată, să fie mai aproape de nevoile cetăţenilor, a explicat Administraţia Prezidenţială.

Editor : Iulia Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri