Klaus Iohannis: Certificatul COVID va înlesni libera circulație, dar nu trebuie să ducă la discriminări

Data publicării:
pasaport covid
Certificatele verzi de călătorie vor fi folosite în UE din această vară. Foto: Profimedia Images

Certificatul verde digital va înlesni libera circulație în Uniunea Europeană, dar acesta nu trebuie să ducă la discriminare între cetățenii UE, a spus Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută înainte de summit-ul Consiliului European, unde va fi discutat și acest subiect.

„Sunt două teme care și pentru noi au o importanță deosebită. Prima temă este, sigur, certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziția cetățenilor europeni și cred că este un lucru bun. Acest certificat va înlesni libera circulație, însă, sigur, trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetățenii europeni”, a spus Klaus Iohannis.

„Avem, pe de altă parte, legat de pandemie, legat de vaccinare, tema solidarității, solidarității cu alte state, cu state terțe. În cazul nostru vorbim, de exemplu, despre Moldova. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că și alții trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor”, a adăugat șeful statului.

„Certificatul verde digital european” va atesta că deținătorul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că are un test negativ recent la coronavirus sau că a trecut deja prin boală. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte.

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE. Certificatul pentru COVID-19 ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie.

Certificatul ar putea intra în vigoare la 1 iulie.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri