Klaus Iohannis, despre situația din Belarus: UE trebuie să ia măsuri suplimentare, inclusiv adoptarea de sancțiuni

Data publicării:
Proteste Belarus alegeri prezidentiale
Foto: Profimedia Images

Președintele Klaus Iohanis a spus, la reuniunea liderilor UE privind situația din Belarus, că Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri, inclusiv să adopte sancțiuni împotrivia celor care au ordonat violențe împotriva protestatarilor și cei care se fac vinovați de fraudarea alegerilor.

Am subliniat că fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor și tratamentele inumane la care au fost supuși cetățenii reținuți nu pot fi lasate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violențelor și eliberarea persoanelor reținute ilegal. Am arătat că este necesară investigarea transparentă a tuturor abuzurilor, iar cei vinovați să fie trași la răspundere”, a spus președintele într-o conferință de presă.

Trebuie luate măsuri suplimentare din partea Uniunii Europene, inclusiv adoptarea de sancțiuni contra celor vinovați de violențe contra cetățenilor pașnici și de fraudarea alegerilor. Este extrem de importantă inițerea unui dialog real între autoritățile din Belarus, opoziție, societatea civilă și repezentanți ai protestatarilor. Este singura soluție pentru reducerea tensiunilor și realizarea unei tranziții pașnice”, a adăugat el.

Am subliniat că trebuie să evaluăm în profunzime relațiile UE-Belarus pentru a identifica cele mai bune măsuri. Trebuie susținute aspirațiile cetățenilor din Belarus pentru democrație și libertate în acord cu angajamentul pentru independență și suveranitate a țării”, a mai spus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri