Klaus Iohannis, la bilanțul MApN: Creșterea alocărilor bugetare necesită o atenție sporită a modului în care sunt cheltuiți banii

Data publicării:
klaus iohannis nicolae ciuca
Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a participat marți la sediul Ministerului Apărării Naționale, unde a fost prezentat raportul de activitate al MApN. Președintele le-a mulțumit militarilor pentru devotament și patriotism și a vorbit despre obiectivele armatei române în anii următori.

„În acest an, Ministerul Apărării Naționale va trebui să își focalizeze eforturile pe atingerea unor obiective concrete: consolidarea profilului strategic în cadrul NATO și UE, accelerarea procesului de dezvoltare a capacității operaționale a Armatei, precum și inițierea și derularea programelor de înzestrare, în vederea asigurării de noi capabilități necesare structurii de forțe.

Toate acestea, în condițiile continuării participării cu efective militare la operațiile din teatrele din afara teritoriului național al României”, a transmis președintele.

Klaus Iohannis a vorbit și despre parteneriatele strategice ale României, precum și despre o implicare mai profundă în consolidarea proiectului european.

„Politica noastră externă și de securitate se va afla, ca și până acum, sub semnul continuității și predictibilității. Se vor modifica, însă, în mod necesar, unele nuanțe și detalii menite să confere mai multă coerență și consistență abordării noastre.

Apartenența noastră la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană, împreună cu parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii vor rămâne triada conceptuală strategică a politicii externe și de Securitate a României.

România este o susținătoare ferventă și constantă a ideii unei Europe mai puternice și ne vom implica activ în consolidarea proiectului european, pe baza unui parteneriat constructiv cu toate statele membre și cu instituțiile europene.

Într-o perioadă caracterizată de riscuri, provocări și amenințări, dinamice sau latente, nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice, unite și eficiente este mai mare decât oricând.

NATO reprezintă o alianță militară de succes și vom continua să acționăm coerent și convergent, împreună cu celelalte state membre, pentru ca ea să devină și mai puternică”, a declarat Iohannis.

Înzestrarea armatei rămâne un obiectiv asumat, însă creșterea alocărilor bugetare presupune acordarea unei atenții sporite modului în care sunt cheltuiți acești bani, susține președintele.

„Am reușit, în baza acordului politic semnat cu partidele parlamentare, pe care l-am inițiat în ianuarie 2015, ca începând cu anul 2017 să asigurăm pentru finanțarea Apărării 2% din PIB pentru o perioadă de zece ani.

Acest lucru este foarte important, întrucât România nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate, și rămâne ferm angajată în respectarea deciziilor luate în cadrul NATO.

Creșterea alocărilor bugetare presupune acordarea unei atenții sporite modului în care sunt cheltuiți acești bani, modului în care se lansează programele strategice de înzestrare pentru armată, în concordanță cu prioritățile reale ale Apărării, și modului în care Ministerul Apărării derulează contractele, cu ritmicitate și urmărind încadrarea în termenele stabilite.

Această finanțare trebuie să asigure și o mai bună instruire pentru toate structurile armatei, o adecvare a exercițiilor planificate la realitățile conflictelor contemporane și o implicare corespunzătoare a aliaților și a partenerilor noștri în aceste exerciții, desfășurate într-un mediu întrunit, complex și dinamic.

În plus, din aceste sume alocate domeniului Apărării, este necesar să fie asigurată și îmbunătățirea condițiilor de muncă și viață ale militarilor, pentru că ei reprezintă resursa cea mai de preț a Armatei României, precum și a noastră, a tuturor celor care purtăm responsabilitatea apărării țării”, a mai declarat Iohannis.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri