Klaus Iohannis, la festivalul comunității săsești: „România e locul în care diversitatea etnică, religioasă şi culturală e respectată”

Data publicării:
klaus iohannis in curtea palatului cotroceni
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a participat, duminică, la „Săptămâna Haferland”, festivalul comunității săsești, organizat în satul Criț din județul Brașov. Într-un discurs rostit în limbile română şi germană, șeful statului a subliniat faptul că organizarea evenimentului întăreşte cooperarea dintre România şi Germania și reprezintă un pas către normalitate, în contextul pandemiei de coronavirus. Totodată, Iohannis a afirmat că țara noastră „este locul în care diversitatea etnică, religioasă şi culturală e respectată și reprezintă un model de toleranță, deschidere și solidaritate”.

Klaus Iohannis, sub al cărui patronaj se desfăşoară a noua ediţie a festivalului „Săptămâna Haferland”, a afirmat că reluarea ritmului vieţilor noastre de dinainte de pandemie, cu multe lecţii noi învăţate, trebuie să fie un efort comun, care să ne apropie de aceeaşi parte a baricadei în această luptă pe care sunt convins că o vom câştiga.

„Îmi face o deosebită plăcere să revăd prieteni vechi și să transmit salutul meu tuturor celor care au manifestat interes să descopere cultura săsească și potențialul cultural și turistic din zona Transilvaniei. După mai bine de un an de când pandemia ne-a obligat să găsim alternative în a menține legături puternice între noi, dar și cu publicul, cu arta și cultura, iată că organizarea Festivalului în acest an constituie un pas important pe drumul reîntoarcerii la normalitatea pe care o așteptăm cu toții, dar și la tradițiile și valorile autentice ale locuitorilor din satele săsești.

Reluarea ritmului vieților noastre de dinainte de pandemie, cu multe lecții noi învățate, trebuie să fie un efort comun, care să ne apropie de aceeași parte a baricadei în această luptă pe care sunt convins că o vom câștiga. Chiar dacă ne aflăm într-un context neobișnuit, generat de pandemia de COVID-19, Festivalul Haferland ne dă speranță că vom reuși să depășim dificultățile și, totodată, vom ști să menținem nealterat contactul cu arta, tradițiile și cultura”, a declarat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele a subliniat că activităţile care au loc în cadrul evenimentului „nu sunt simple acte artistice”, ci constituie premisele revitalizării zonei, ducând la conservarea patrimoniului cultural şi la promovarea potenţialului din Transilvania.

„Festivalul, devenit deja tradiție, are o contribuție esențială la prezervarea identității sașilor din România, promovând cultura specifică acestei comunități. Zona încărcată de istorie are o unicitate aparte prin bogăția arhitecturală a cetăților și a bisericilor fortificate, prin frumusețea peisajelor rurale și, nu în ultimul rând, prin ospitalitatea și creativitatea oamenilor care locuiesc aici.

Atelierele de meșteșuguri, expozițiile, dansurile tradiționale, cântecele săsești, dar și toate celelalte activități care au loc, în aceste zile, în Haferland, nu sunt doar simple acte artistice. Ele constituie premisele revitalizării zonei și fundamentele unui model reușit de dezvoltare durabilă, prin grija față de oameni și față de mediul în care trăim.Conservarea patrimoniului cultural și promovarea potențialului de care România dispune trebuie să fie deziderate asumate de comunitățile locale și, totodată, să beneficieze de investiții susținute”, a continuar președintele.

În opinia sa, conservarea patrimoniului cultural şi promovarea potenţialului de care România dispune trebuie să fie deziderate asumate de comunităţile locale şi, totodată, să beneficieze de investiţii susţinute.

„Constat cu satisfacție că, pe lângă promovarea patrimoniului cultural, Festivalul are o importantă dimensiune educațională. Implicarea activă a tinerelor generații și atragerea acestora prin manifestări care reconstituie pagini importante din istoria sașilor transilvăneni vor asigura continuitatea spirituală a zonei. Tinerii de azi, cunoscându-și originile, vor putea insufla viitoarelor generații credințele și valorile pe care le-au primit de la strămoșii lor. Sașii din Transilvania au dovedit, de-a lungul secolelor de existență pe aceste meleaguri, că doar buna organizare, solidaritatea și lupta asiduă pentru respectarea valorilor, credințelor și libertății pot depăși vicisitudinile istoriei”, a mai spus Iohannis.

În încheiere, șeful statului a afirmat faptul că organizarea evenimentului întăreşte cooperarea dintre România şi Germania și reprezintă un pas către normalitate, în contextul pandemiei de coronavirus.

„Legătura strânsă dintre sași și români, construită în timp, un exemplu de conviețuire pașnică bazată pe respectarea culturii și tradițiilor specifice ambelor părți, a contribuit la dezvoltarea și consolidarea relației bilaterale dintre România și Germania. Dincolo de cooperarea economică și parteneriatul politic, mecanismele dezvoltate la nivel local au întărit conexiunile dintre cele două state.

Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată și reprezintă un model de toleranță, deschidere și solidaritate”, a încheiat președintele.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri