Klaus Iohannis: Semnalele privind o lovitură de stat a Rusiei în Republica Moldova, „extrem de îngrijorătoare”

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis și Maia Sandu, la Cotroceni.
Klaus Iohannis și Maia Sandu, la Cotroceni. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis consideră „extrem de îngrijorătoare” semnalele privind tentativele Rusiei de a organiza o lovitură de stat în Republica Moldova și „condamnă ferm” încercările de destabilizare a țării. Într-o declarație transmisă de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a arătat că România susține suveranitatea Republicii Moldova și parcursul ei către Uniunea Europeană.

„România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării. Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică.

Amenințările care vizează destabilizarea traiectoriei europene a Republicii Moldova, mai ales în această perioadă complicată marcată la nivel global de profunde crize de securitate și economice, nu trebuie deloc neglijate”, a transmis președintele Klaus Iohannis în declarația sa.

El a arătat că România susține suveranitatea Republicii Moldova, al cărei loc este în Uniunea Eurooeană.

„Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean.

Locul Republicii Moldova este în marea familie a Uniunii Europene. Acest drum este unul ireversibil și trebuie urmat cu consecvență, curaj și ambiție. În acest proces de aderare, Republica Moldova se poate baza, ca și până acum, pe solidaritatea deplină și sprijinul activ al țării noastre.

România susține eforturile de reformă și consolidare democratică pe drumul asumat de Chișinău către o societate modernă, prosperă și întemeiată pe valorile democratice europene.

Îi asigur pe cetățenii Republicii Moldova că România și românii le sunt în continuare alături!”, a mai declarat Klaus Iohannis, potrivit comunicatului.

Maia Sandu: Rusia pregătește o lovitură de stat în Moldova

Președintea Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat la începutul acestei săptămâni că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Republica Moldova, care implică diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici.

„Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou.

Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Maia Sandu.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri