Sari la conținut
News Alert

Lazea, BNR: Trei din cinci criterii pentru moneda euro, în pericol

Ultimele evoluții macroeconomice pun in pericol câteva criterii ce trebuie îndeplinite pentru adoptarea monedei unice, spune Valentin Lazea, economist-șef al BNR,

The Eurozone Crisis Deepens As Greece Attempts To Avoid Bankruptcy

Sursa foto: Sean Gallup/Getty Images

"Politicile de relaxare fiscală și salarială începute în vara anului 2015 și accentuate în anii 2016 și 2017 de guverne cu coloraturi diferite politice, astfel de politici de relaxare fac dificilă încadrarea în continuare în criteriile nominale. Cel mai mare pericol de depășire îl reprezintă deficitul bugetului consolidat situat la nivelul limită de 3% din PIB și care, conform prognozei Comisiei Europene, riscă să depășească acest nivel mergând spre 3,9% la anul, dacă nu se iau măsuri compensatorii", a spus Lazea, în conferința "România și aderarea la zona euro", organizată de Institutul European din România (IER) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, nu numai criteriul deficitului bugetar consolidat este în pericol. "Sunt alte două criterii care riscă să nu mai poată fi îndeplinite începând cu anul viitor din cauza acestor politici prociclice. Acestea sunt criteriile referitoare la inflație, acel indice armonizat al prețurilor de consum, și cel referitor la dobânzile pe termen lung.

Criteriul legat de inflație este o țintă mișcătoare care, la nivelul lunii septembrie, era de 1,5 puncte procentuale peste 0,4%, care este media celor mai performante trei state, cu alte cuvinte 1,9%. România îndeplinea criteriul în septembrie. Să presupunem că la anul va fi în jur de 2% acest criteriu de inflație, numai că noi, pe prognoza actuală de creștere a inflației, vom depăși în martie 2018. Chiar dacă criteriul s-ar duce, printr-un noroc pentru noi la 2,5%, și acesta ar fi depășit, probabil, pe la mijlocul anului 2018, conform prognozelor noastre", a mai arătat oficialul BNR.

Pe aceeași temă