Lider de sindicat al polițiștilor: Avem grave probleme de sistem, generate în special de cei care ocupă funcții de conducere

Data actualizării: Data publicării:
politist in fata MAI
FOTO: INQUAM_PHOTOS Octav_Ganea_

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a povestit pe Facebook o întâmplare care ridică mari semne de întrebare despre relațiile dintre capii poliției și clanurile interlope, iar Cosmin Andreica, liderul sindicatului polițiștilor „Europol”, recunoaște că sunt „grave probleme în interiorul sistemului” și susține că ele sunt generate „în special de cei care ocupă funcții de conducere și cei care au legături politice”. El avertizează că există un risc crescut de corupere a polițiștilor de către infractori.

„Este evident că vorbim despre grave probleme pe care le avem în interiorul sistemului, probleme care sunt generate în special de cei care ocupă funcții de conducere și cei care au legături politice, pentru că aici vorbim despre un cerc închis între aceste funcții de conducere, despre politică și despre influența pe care aceste clanuri și infractorii - care gestionează sume importante de bani - ajung să folosească aceste venituri pentru a-și asigura protecția sub o formă sau alta”, a declarat Cosmin Andreica, joi seara, la Digi24.

Sindicalistul se plânge că, dincolo de schimbarea unor denumiri, nu a văzut reformele promise pentru reorganizarea activității Ministerului de Interne și acuză că în continuare funcțiile de conducere nu se ocupă pe criterii de profesionalism. „Dincolo de reorganizarea ministerului prin schimbarea denumirii, deși s-a vorbit mult despre reorganizarea instituțională și despre identificarea măsurilor necesare pentru a putea avea un sistem în care polițistul să fie protejat, dacă își face datoria, un sistem în care funcțiile de conducere și manageriale să fie ocupate pe criterii de meritocrație, și nu pe baza altor criterii, așa cum se întâmplă în momentul de față, din păcate, din partea ministerului și a ministrului am auzit doar de schimbarea denumirii Poliției Române în Poliția Națională, ca să ne diferențiem de Poliția Locală. Această reorganizare trebuie să fie mai mult decât schimbarea denumirii. Trebuie să vorbim despre cazurile concrete în care polițiștii în care iată, inclusiv cei de la operațiuni speciale, polițiștii de la investigații criminale au de suferit de pe urma faptului că ei își îndeplinesc sarcinile și atribuțiile de serviciu”, spune Andreica.

El avertizează că există un risc tot mai mare al coruperii polițiștilor de către infractori și acest aspect ar trebui să fie „principala preocupare a structurilor MAI”. 

„Nu mai departe de acum două săptămâni am văzut un polițist căruia i s-a incendiat locuința, fiind în concediu de odihnă, am avut polițiști cărora li s-au dat foc autoturismelor personale, avem în fiecare zi polițiști care sunt intimidați, avem copii de polițiști cărora li se transmit mesaje de intimidare. Aceste cazuri ar trebui să fie principala preocupare a structurilor din MAI pentru a găsi metodele necesare pentru a-i proteja. Pentru că altfel, vom vedea tot mai mulți polițiști care vor ceda în fața acestei lupte de gherilă cu infractorii, cu traficanții de carne vie, cu traficanții de țigări și alte produse de contrabandă și cu traficații de droguri, pentru că aceștia au foarte mulți bani la dispoziție și mijloace de intimidare” - a explicat Cosmin Andreica.

Priveghiul din clanul Duduienilor. „Forțele de ordine n-au făcut altceva decât să asigure protecția unei familii de interlopi”, acuză Andreica

El s-a referit și la scenele petrecute miercuri la priveghiul din clanul Duduienilor. „Țin să vă mărturisesc că inclusiv pe grupurile de polițiști a fost o mâhnire după ziua de ieri, a fost o frustrare și a fost o revoltă din partea polițiștilor. A fost inacceptabil să vedem acel „spectacol” în care zeci de membri ai forțelor de ordine n-au făcut altceva decât să asigure protecția unei familii de interlopi. Ce încearcă autoritățile să transmită prin astfel de gesturi? Astăzi am văzut că autoritățile le-au pus la dispoziție celor care participă la această ceremonie măști și dezinfectant, în condițiile în care ei în continuare încalcă legea, fiind un număr mai mare de 50 de persoane la acel eveniment privat, așa cum a fost el denumit. Noi suntem nemulțumiți și frustrați de această atitudine, pentru că în momentul în care colegii noștri vor fi puși în situația de a aplica legea, cetățenii le vor arunca în față această acțiune”, a explicat Cosmin Andreica.

„Toată această activitate a fost, sub o formă sau alta, condusă de către mai-marii Poliției Române”, a adăugat el.

Întrebat dacă știe să fi existat un ordin în acest sens, ca polițiștii să se comporte astfel, Andreica a spus: „Știm că au fost interpretări referitoare la faptul că, fiind vorba despre o ceremonie și despre o categorie din societate care are astfel de tradiții, ar fi inoportun să se intervină pentru dispersarea mulțimii, în așa fel încât să se limiteze numărul participanților la acel eveniment. Până la urmă, concluziile și efectele acestei mulțimi, acestei aglomerări care a avut loc în aceste zile acolo, le vom vedea peste probabil două săptămâni, pentru că acolo a  fost o adevărată bombă epidemiologică”, a conchis liderul sindicatului „Europol”.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri