Liderii UE se întâlnesc la Praga pentru a discuta dezastrul Nord Stream. Scurgerea de gaz de la Nord Stream 2 s-ar fi oprit

Data publicării:
nord stream
Scurgerile de gaz din conductele Nord Stream, fotografiate din satelit. Foto: Profimedia

Liderii Uniunii Europene vor lua în discuţie securitatea infrastructurilor critice ale UE, cu prilejul summitului lor informal de săptămâna viitoare, a anunţat sâmbătă preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după avarierea gazoductelor Nord Stream, pe care oficiali europeni au descris-o drept un sabotaj, informează Reuters şi AFP.

„Sabotarea gazoductelor Nord Stream este o ameninţare la adresa UE. Suntem hotărâţi să garantăm securitatea infrastructurii noastre critice. Liderii vor aborda această problemă la viitorul summit la Praga”, a scris pe Twitter Charles Michel, după o întâlnire cu premierul danez Mette Frederiksen.

Liderii statelor UE se vor reuni în capitala cehă vineri, 7 octombrie.

Scurgerea de la gazoductul Nord Stream din Marea Baltică pare că s-ar fi oprit, potrivit agenției pentru energie a Danemarcei, transmite Sky News.

Agenția a scris pe Twitter sâmbătă că a fost informată de compania ce operează gazoductul Nord Stream 2 că presiunea din conducta care leagă Rusia de Germania pare să se fi stabilizat.

„Aceasta arată că scurgerea de gaz din conductă s-a oprit”, spune agenția.

Ulrich Lissek, purtătoare de cuvânt din cadrul operatorului, spune că evoluția înseamnă „că fie conducta este complet goală ori presiunea gazului și a apei din afară au ajuns la un echilibru”.

Echipă comună de anchetă Germania-Danemarca-Suedia

Germania va forma o echipă comună cu Danemarca şi Suedia pentru a ancheta scurgerile, a anunţat sâmbătă ministrul de interne Nancy Faeser, transmite AFP.

Nancy Faeser a declarat pentru Bild am Sonntag că a convenit cu omologii săi danez şi suedez că munca de anchetă va fi desfăşurată „de o echipă comună în cadrul legislaţiei Uniunii Europene”, echipă formată din reprezentanţi ai celor trei ţări.

„Toate indiciile arată spre un act de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream”, a afirmat ea.

Echipa va face apel la expertiza „marinei, poliţiei şi serviciilor de informaţii”, a precizat Nancy Faeser.

Ministrul a mai spus că forţele de securitate supraveghează cu „o vigilenţă sporită” infrastructurile energetice ale Germaniei, fără a avea însă „informaţii concrete despre ameninţări care ar viza situri germane”.

Vineri, ministrul de interne a declarat pentru Sueddeutsche Zeitung că poliţia germană patrulează în Marea Nordului şi în Marea Baltică cu „toate forţele disponibile”, în cooperare cu ţările vecine, după exploziile care au avariat gazoductele submarine Nord Stream.

Originea exploziilor nu este cunoscută deocamdată.

Gazoductele Nord Stream 1 (oprit de la sfârşitul lui august) şi 2 (neintrat în funcţiune) erau instalaţii strategice pentru livrarea directă de gaz rusesc spre Germania, conform Agerpres.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri