Lipsa de bun simț, greu de amendat în trafic. De ce sunt atât de rare sancțiunile pentru aruncatul gunoiului pe geamul mașinii

Data publicării:
trafic coada masini

5.000 de lei este amenda pe care ar trebui să o primească persoanele care aruncă, din maşină, gunoaie pe stradă. Asta doar dacă sunt prinşi în flagrant de poliţişti. Anul trecut au fost date doar 300 de astfel de sancţiuni.

Dacă îi întrebi, oamenii vor spune lucruri ca: „Nu prea arunc. Nu mi se pare ok” sau „Niciodată şi nici nu sunt de acord cu aşa ceva”.

Până la proba contrarie. Mucurile de ţigară, sticlele ori pungile sunt de multe ori aruncate din maşini direct pe drumurile publice.

„Din păcate, aceste fapte pot fi constatate doar de polițiștii rutieri prin propriile simțuri ori prin mijloace certificate și omologate. În aceste condiţii, sunt foarte puţine situaţii în care un poliţist surprinde în flagrant un conducător auto care probabil aruncă un muc de ţigară sau alte deşeuri pe drumurile publice însă, sub o formă sau alta, e vorba de educația șoferilor care mulți dintre ei nici măcar nu cunosc că sunt pasibili de amenzi foarte mari dacă sunt surprinși. Vorbim de cele mai multe ori de intersecții sau de zonele în care ei trebuie să aștepte, cum sunt trecerile la nivel cu o cale ferată care sunt prevăzute cu bariere, unde de multe ori șoferii ori pasagerii aruncă aceste deșeuri pe marginea drumului. Sancţiunile sunt mari, dar nu sunt cunoscute de şoferi”, a spus Cosmin Andreica, liderul Sindicatului EUROPOL.

Pe lângă mizerie, nepăsarea şi tupeul pot duce şi la accidente.

„Sunt niște comportamente care frizează zona infracțională sau cea de pericol social, dar nu se încadrează încă acolo. Când aruncăm o ţigară să nu uităm că ar putea fi aprinsă şi ar putea să nimerească într-o altă maşină. Pe de altă parte, nu știm ce este, vedem un obiect care zboară spre noi. Manevra de evitare care poate să apară poate fi una extrem de periculoasă pentru că maşina poate angaja derapaj, putem să ne speriem şi să reacţionăm mai mult decât este cazul atunci când, de exemplu, o pungă zboară spre noi. În alte țări din UE, cum ar fi Marea Britanie, acest lucru poate fi catalogat, dacă e surprins pe camerele de supraveghere, drept infracțiune, pentru că se presupune că el pune în pericol viață altor participanți la trafic. Legea nu se prea aplică și atunci când se aplică ne surprinde. Când este cineva amendat că a aruncat țigara pe jos, de obicei face urât și zice: haide domnule, uite câte erau aici deja! Da, și alea au ajuns tot de la oameni ca tine. În momentul în care începem să aplicăm norme și să existe consecințe, cu siguranță aceste norme ar putea să fie mult mai ușor de învățat”, a explicat Emil Gâtej, doctor în psihologie.

„În anul 2018, poliţiştii au aplicat la nivel naţional 318 sancţiuni pentru aruncarea de obiecte, materiale sau substanţe din autovehicule, iar anul acesta, în primele 3 luni, au aplicat 113 astfel de sancţiuni contravenţionale. Sancţiunea este prevăzută între 9 şi 20 de puncte amendă”, a spus și Emil Gâtej, purtătorul de cuvânt al IGPR.

În primele trei luni ale acestui an, 113 şoferi au fost deja amendaţi din acelaşi motiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri