GALERIE FOTO. Cel mai mare exercițiu NATO din România. Elicoptere de asalt, tancuri și trageri cu muniție reală

Data actualizării: Data publicării:
exercitiu nato

A fost noapte albă pentru aproape 4.000 de soldaţi în poligonul militar de la Cincu. Elicopterele Apache ale americanilor au zburat ore întregi simulând atacuri asupra trupelor aflate la sol. Soldaţii români au ripostat în cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat până acum în România, care continuă și luni dimineața. Pentru prima oară, o echipă de televiziune i-a însoţit pe militarii NATO în interiorul taberei.

Exercitiu militar NATO
Exercitiu militar NATO

Baza militară Cincu. Al doiela poligon ca mărime din România. Pe 47 de kilometri pătraţi, militarii şi-au instalat adevărate tabere de luptă. Mii de corturi, vehicule de luptă şi elicoptere de atac s-au pregătit pentru un exerciţiu de amploare.

„Elicopterele vor simula diferite atacuri şi scenarii de apărare antiaeriană. Piloţii se folosesc de capacitatea acetor aparate der a zbura la altitudine foarte joasă”, explică un militar american.

Vor zbura deasupra copacilor pe care îi vedeţi, unde este şi staţia radar. Vor identifica inamicul, se vor ridica şi vor trage cu rachete şi se vor întoarce”, spune Jaymon Bell, militar american.

Cele opt elicoptere Apache sunt pregătite la marginea pădurii. Printre copaci, soldaţii americani şi-au improvizat o tabără de luptă. Piloţii au un scurt moment de instruire.

Este un elicopter de atac. Avem aşadar misiuni de atac. Avem proiectile de 30 de milimetri şi avem rachete pentru a susţine trupele de la sol”, spune Joshua Algrander, pilot Apache.

Elicopterul pe care îl vedeţi a făcut o pauză de câteva minute de realimentare. Decolează în acest moment pentru o nouă misiune”, relatează Laurenţiu Rădulescu - reporter Digi24.

Părăsim baza americanilor şi mergem spre un transportor românesc.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ne îndreptăm la marginea poligonului, acolo este şi baza românească. În total, sunt 8 naţii care au sosit la Cincu şi şi-au stabilit aici diferite baze militare”, relatează Laurenţiu Rădulescu - reporter Digi24.

La cu lăsarea întunericului, regulile se schimbă. Nu mai avem voie sa aprindem nicio lumină pentru a filma. Intrăm în zona de conflict și orice semn ne-ar putea da de gol în faţa inamicilor.

La adăpostul întunericului, trupele române şi cele britanice au misiunea de a respinge atacurile inamice ale militarilor lăsaţi la sol de elicoptere de transport americane. Ne folosim de aparatura cu infraroşu.

Suntem alături de militarii brigăzii multinaţionale de la Craiova, când militari din tabăra adversă se apropie de noi. Românii deschid focul de pe transportoare.

„Compania comandată de mine ocupă o poziţie de apărare. Compania trebuie să profite de dealurile semnificative din poligonul Cincu”, spune Dumitru Mădălin - Brigada Multinaţională Craiova.

Exerciţiul românilor şi britanicilor din acestă zonă a poligonului dureaz până spre dimineaţă. Noi ne întoarcem în tabere, acolo unde alte sute de militari pregătesc noi misiuni alături de aliaţii NATO.

Participăm cu aproximativ 600 de militari şi 80 de mijloace tehnice, cu structuri de infanterie, artilerie şi logistice”, spune Mihai Stâncioiu - Brigada Multinaţională Craiova.

Antrenamentele la care participă 4000 de soldaţi NATO continuă până pe 16 iunie la Cincu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri