Lucian Bode: Asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii și dorește să provoace statul

Data publicării:
lucian bode priveste spre premier.
Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode. Foto: gov.ro

Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că autoritățile vor avea „toleranță zero” față de orice abatere de la lege și că protestele din ulimele zile sunt „o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii”. Ministrul spune că românii au dreptul la liberă exprimare, dar că nu trebuie să pună în pericol viața celorlalți.

„În România dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituție. A fost plătit cu sânge la Revoluția din ‘89. Protestele din aceste zile sunt expresia acestui drept, fără îndoială, dar acesta a fost greșit înțeles de către cei care au ales să se exprime violent. Din nefericire, acest lucru poate să atragă în derizoriu toate eforturile de până acum ale autorităților și implicit ale majorității românilor responsabili”, a scris ministrul pe Facebook, cu privire la protestele din ultimele două zile.

Mii de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din țară, protestând față de restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului și față de purtarea măștii.

În București, mai mulți protestatari au devenit violenți, aruncând cu pietre în jandarmi.

„În aceste zile, asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii și dorește să provoace statul. Nu pot accepta ca manifestările unor grupuri de oameni, sub pretextul “liberei exprimări”, să pună în pericol viața și sănătatea celorlalți. În aceste situații, nu avem nimic de negociat!”, a scris Lucian Bode.

„Am aplicat și vom aplica legea de fiecare dată, iar cei care se fac vinovați vor fi trași la răspundere. Față de cei care nu au înțeles încă acest lucru, în ultimele 24 de ore au fost aplicate la nivel național aproximativ 1200 de sancțiuni și amenzi în valoare de circa 800.000 lei”, acontinuat ministrul.

„Ceea ce am văzut în aceste zile în stradă nu este România responsabilă! România responsabilă înseamnă mult mai mult decât a striga nemulțumirile în stradă, aruncând cu pietre sau petarde și agresând forțele de ordine. România responsabilă înseamnă respectarea legilor, solidaritate, empatie și respect față de cei apropiați și sănătatea lor”, a mai spus Bode.

El le-a mulțumit forțelor de ordine, despre care spune că au reacționat „cu calm și profesionalism” și că „au capacitatea de a gestiona eficient astfel de situații în continuare”.

„Violența nu este niciodată răspunsul potrivit la violență și tocmai de aceea vă cer responsabilitate tuturor! Fac un apel la solidaritate și responsabilitate, deoarece măsurile de protecție sanitară sunt, alături de vaccinare, o apărare sigură împotriva acestui virus nemilos.

Le mulțumesc încă o dată românilor care au înțeles necesitatea măsurilor de protecție sanitară, pentru că doar respectându-le se vor proteja pe ei și pe noi ceilalți”, a adăugat Bode.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri