Lucian Bode: La Prefectura Sălaj, 40 din 43 de angajați au primit sporuri COVID. Ce explicație a primit ministrul de la prefect

Data actualizării: Data publicării:
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, în ședința de Guvern.
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne. Foto: gov.ro

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit luni seară la Digi24, în contextul amânărilor în legătură cu legea bugetului pe anul 2021, că la Prefectura Sălaj aproape toți angajații au primit sporuri cu privire la activitatea asociată campaniei de vaccinare anti-COVID.

Ministrul a precizat că deficitul asumat este de „undeva la 7%”, iar investițiile au fost „undeva la 50 de miliarde de lei, din care 46% au fost fonduri europene nerambursabile. Noi ne-am promis ca țintă 50%, pentru anul trecut. În acest an ne propunem o țintă de aproximativ 60 de miliarde de lei investiții publice, din care 50% fonduri nerambursabile”. „Anul acesta va fi un an al reformelor, absolut obligatorii pentru sistemele publice”, a adăugat Lucian Bode.

Cu privire cu decizia de a nu se mai acorda în prefecturi sporurile în legătură cu combaterea pandemiei de coronavirus, ministrul a afirmat că „este o decizie asumată de Coaliție”.

„Nici în 2020, nici în 2021, prefectul nu beneficia de acel spor (de 30% - n.red.). De acest spor beneficiau angajații, prin ordin al prefectului, alții decât prefectul și subprefecții. Deci ei nu beneficiau și nu vor beneficia. Ce nu s-a înțeles, în legătură cu posibilitatea de a acord sporul de 30% pentru cei care lucrează efectiv în tot ce înseamnă coordonarea campaniei de vaccinare, a fost că au fost prefecturi în care s-a acordat la toți, la toți angajații din prefectură. Vă dau exemplu: Sălaj. L-am întrebat pe domnul prefect: care a fost rațiunea pentru care din 43 de angajați ați acordat acest spor la 40? Prefectul și cei doi subprefecți nu au primit acel spor. Explicația a fost la fel ca la oricare dintre prefecți și anume că salariile angajaților din instituțiile prefecților au rămas mult sub cele ale autorităților locale. Mult însemnând cu 20-40% mai mici”, a declarat Lucian Bode, la Digi24.

Ministrul a dat asigurări că acest spor va fi tăiat, pentru că alți angajați ai statului care participă la procesul de asigurare a vaccinurilor nu beneficiază de el.

178 de posturi de poliție nu au toaletă, nici măcar în curte

„Cred că bugetul pentru anul 2021, al Ministerului Afacerilor Interne, este foarte complicat de realizat, dar și foarte simplu. Simplu, pentru că 76% din buget se duce pe cheltuielile de personal și pensii. Avem aproape 129.000 de angajați în plată și peste 87.000 de pensionari. O creștere de aproape 500%, de aproximativ 500 de milioane de euro, îmi propun să aduc din fonduri europene. Am aproape 700 de milioane de euro disponibile. Pe PNRR 2021-2026, ministerul nostru își propune să atragă aproape 1,3 milioane de euro, pentru investiții”, a explicat ministrul.

Lucian Bode a menționat că acești bani vor fi folosiți pentru relocarea Spitalului „Gerota”, pe un teren disponibil în apropiere de Academia de Poliție, pentru modernizarea mai multor clădiri ce aparțin MAI, dar și pentru modernizarea mai multor posturi de poliție.

„Avem aproape 3.000 de posturi de politie, aproximativ 2.000 în mediul rural, dintre care 1.000 cu toaletă în curte, din care aproape 200 n-au toaletă. 178 n-au toaletă. România anului 2021!”, a subliniat ministrul.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri