Lucian Mândruță: Facebook le-a dat unor utilizatori puterea să își extindă prostia și asupra altora

Data actualizării: Data publicării:
lucian_mindruta_mandruta_FB

Jurnalistul DigiFm Lucian Mândruță crede că este imposibil pentru Facebook să scape de problema conturilor false și a răspândirii știrilor false, întrucât acest lucru ar necesita o verificare la sânge a identității utilizatorilor, un lucru care nu s-ar putea întâmpla, mai ales în contextul legislației de astăzi. Jurnalistul atrage atenția că românii ale căror date au fost colectate de Cambridge Analytica au fost „victime colaterale” și că această companie nu avea un inters direct asupra României. 

Citește și:

Cum s-a ajuns să fie și datele românilor colectate și cu ce scop? 

Lucian Mândruță: Dacă românii vor să afle cât de inteligenți sunt, au intrat pe site-ul acela care le promitea că le dă un coeficient de inteligență și la sfârșit, înainte să intri pe site, îți cerea acces la date și omul bifa că e de acord. Sunt unele care cer bani, deci ăsta a fost chiar un test simpatic până la urmă. 

De ce aveau nevoie de datele unor români?

Lucian Mândruță:  Acest test s-a răspândit ca un virus. Nu au făcut targetare pe români. Sunt 78 de persoane, românii au ajuns acolo victime colaterale.

Cât este vina utilizatorilor?

Lucian Mândruță:  Utilizatorii au vina cea mai mare, pentru că sunt creduli. Asta e o problemă și în relația utilizatorilor cu televiziunea. E publicul tabloid. Publicul ăsta se uita la TV, stătea liniștit în banca lui. Odată cu Facebook, el a căpătat o putere socială mult mai mare. Poate să își extindă prostia și asupra altuia. Asta a făcut Facebook, însă problema cea mai mare e că nu a făcut verificări de identități și a permis difuzarea știrilor false.

Cum poate fi manipulată o campanie electorală prin date?

Lucian Mândruță:  Datele astea te ajută să faci niște portrete sociologice. Să zicem că Trump vrea datele unora de la țară și se uită câți sunt prieteni cu fabricanții de arme, câți au dat like la site-uri rasiste. Hai să dăm o știre să creștem în ei sentimentul că sunt importanți, că trebuie să facă ceva și că trebuie să se implice în politică, alături de o cauză falsă, dar care arată legitim.

Îi scoți pe oameni din casă. Dacă le construiești o relație imaginară în care zici de 3 milioane de imigranți, cum se întâmplă recent în Ungaria, oamenii simt o urgență să facă ceva. Asta este ce s-a întâmplat. Facebook nu a făcut nimic în a rezolva problema identităților false. Nu au fost combătuți, asta înseamnă să ștergi useri și ei nu vor să facă asta.

Care sunt pașii pentru a rezolva problemele astea?

Lucian Mândruță: Nu se vor rezolva problemele astea. Singura soluție este să îți facă Facebook buletinul. Fiecare cetățean pe Facebook să aibă poza lui reală și datele din buletin. Așa ceva nu e posibil. Europa, încercând să protejeze cetățenii, a ajuns să creeze un mediu în care e foarte ușor să faci conturi false. E și pentru că parlamentarii nu s-au gândit suficient la consecințe. Societatea de azi nu are nevoie de mai mult anonimat, ci de mai puțin, oameni reali, cu părerile lor, nu de conturi false.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri