Orban: Limitarea răspândirii virusului depinde de un comportament responsabil. Nu vă aprovizionați peste necesitățile normale

Data actualizării: Data publicării:
Orban a catalogat drept ''ridicolă'' ideea vehiculată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, de amânare a datei alegerilor locale
Foto: InquamPhotos/George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, într-o conferință de presă de la Vila Lac, că guvernul a gestionat bine epidemia de coronavirus și că de acum limitarea răspândirii virusului depinde de „comportamentul responsabil al cetățenilor români”. Premierul a spus totuși că economia trebuie să funcționeze, iar românii nu trebuie să se ferească să meargă la locul de muncă.

„În toată perioada de interimat, guvernul a funcționat cu toată capacitatea și a folosit toate instrumentele pe care le-a avut la dispoziție pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus și pentru a asigura buna guvernare a României.  În acest sens, este suficient să vedem datele privind evoluția numărului de cazuri în țări europene.

De exemplu, în data de 26 februarie, când în România era un singur caz, în Austria erau două cazuri, în Spania erau două cazuri. Comparativ, în data de ieri, în România erau 123 de cazuri, în Austria erau înregistrate peste 500 de cazuri, iar în Spania erau înregistrate 4.221 de cazuri.

Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet, iar numărul de cazuri diagnosticate este încă relativ mic - din informațiile pe care le am, este vorba de 139 de cetățeni români care sunt diagnosticați cu acest virus - este cea mai bună dovadă că toate măsurile pe care le-am luat au fost măsuri eficiente și care, chiar dacă au părut severe la momentul la care le-am luat și au fost criticate de multe ori, au produs rezultate cât se poate de bune”, a declarat premierul

Ludovic Orban spune însă că din acest moment, limitarea răspândirii virusului depinde de cetățeni.

„Limitarea răspândirii virusului va depinde în mare parte de un comportament responsabil al fiecăruia dintre cetățenii români. Vă cer să respectați toate recomandările care sunt formulate de specialiști - de medicii epidemiologi, de reprezentanții Ministerului Sănătății - care sunt transmise prin intermediul unor informări și anunțuri de utilitate publică.

„Este foarte important, pentru reducerea riscului de contaminare a altor cetățeni, ca orice cetățean român să respecte măsurile care se iau: măsura carantinei, măsura izolării la domiciliu. De asemenea, chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal în continuare,  căutați să respectați recomandările formulate - care sunt foarte importante pentru dumneavoastră – privind evitarea infectării cu COVID-19 sau, pentru a elimina riscul de a-i infecta pe alții, în cazul în care sunteți purtător al virusului, măsuri care țin de menținerea unei relații sociale care să-i protejeze pe ceilalți: respectarea unei distanțe, evitarea unui salut foarte apropiat, strângerea de mână sau îmbrățișarea”, a mai spus Ludovic Orban.

„Economia trebuie să funcționeze cât mai aproape de normal”

Premierul s-a referit și la situația din economie, acolo unde a anunțat că guvernul pregătește măsuri pentru a susține mai multe ramuri economice care sunt afectate.

„Din păcate, această epidemie are un efect negativ asupra multor domenii economice. În cursul săptămânii trecute, la inițiativa președintelui, am constituit un grup de lucru care să analizeze impactul economic al epidemiei și care să pregătească o serie de măsuri necesare pentru a susține toate domeniile economice care sunt afectate de epidemie.

Este clar că în domeniul transportului, atât rutier, cât și de marfă, în domeniul industriei ospitalității - hoteluri, restaurante, cafenele - în domeniul publicității, al organizării de evenimente, ca și în alte domenii, impactul epidemiei este foarte mare și guvernul este pregătit, în cursul săptămânii viitoare, printr-o consultare amplă a partenerilor sociali, atât a patronatelor, cât și a sindicatelor, să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor din domeniile afectate și pentru susținerea angajaților care lucrează la aceste companii și care riscă să aibă de suferit de pe urma reducerii drastice a activității.

De asemenea, vom face în continuare analize, studii de impact, vom urmări cu mare atenție evoluțiile pe fiecare domeniu, astfel încât să adoptăm, oricând este necesar, măsuri care să poată să vină în sprijinul acestei zone care este afectată de economie”, a declarat acesta.

Ludovic Orban cere mediului privat să fie dispus la dialog și cooperare.

„Solicit către toți angajații instituțiilor statului să fie pe deplin mobilizați, să susțină toate măsurile care sunt adoptate de guvern, iar către mediul privat să fie extrem de dispuși spre dialog, spre cooperare, spre adoptarea celor mai bune decizii, pentru că noi ne dorim, ca guvern, să adoptăm cele mai bune soluții care să permită mersul înainte al economiei. Economia trebuie să funcționeze, economia este fundamentală, ea trebuie să meargă în condițiile în care sunt date cât mai aproape de normal”, a completat premierul.

Ludovic Orban susține că românii nu trebuie să se ferească să meargă la locul de muncă.

„Nu trebuie să ne închide acuma toți în casă, să ne ferim de deplasarea la locul de muncă. Activitatea economică trebuie să funcționeze cât mai normal posibil”

„Nu vă aprovizionați peste necesitățile normale”

Premierul Ludovic Orban a făcut, duminică, apel la populaţie să nu se aprovizioneze peste necesităţile normale, asigurând că nu există riscul apariţiei unei penurii.

„Nu trebuie să vă aprovizionaţi peste necesităţile normale, nu există riscul (...) unei penurii de anumite categorii alimentare”, a transmis Orban.

El a precizat însă că achiziţiile peste nevoile normale îi pot lipsi pe alţi cetăţeni de produsele respective.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri