Lugano, orașul în care plătești cu bitcoin chiar și un cheeseburger

Data actualizării: Data publicării:
vedere din orasul lugano
Orașul elvețian Lugano este singurul oraș din lume unde de la cumpărărturi mai mari până la un cheeseburger sau o cafea se poate plăti în bitcoin FOTO: Profimedia Images

Orașul elvețian Lugano devine capitala criptomonedelor. Este singurul oraș din lume unde de la cumpărărturi mai mari până la un cheeseburger sau o cafea se poate plăti în bitcoin. Încă din luna iulie, orașul Lugano, care este și capitala economică a Elveției din sudul țării, a adoptat criptomonedele pentru plata impozitelor. Aceasta a fost posibil ca urmare a unei colaborări cu furnizorul de stablecoin, Tether (USDT).  Așa s-a născut ideea  transformării orașului Lugano într-un oraş "cripto-friendly", după cum a declarat primarul orașului elevețian.


De la începutul lunii octombrie, unele buticuri de lux, baruri şi restaurante (inclusiv Mc Donald's) au un dispozitiv asemănător unui POS prin care pot încasa pentru serviciile lor în criptomonede: bitcoin, dar şi Tether sau Luga, ultima fiind o monedă virtuală locală.

Concret, comerciantul încasează suma datorată şi alege fie bitcoinii, dar are și posibilitatea să îi convertească în monedă tradiţională, în principal francul elveţian.

"În urma pandemiei, lumea comerţului local a intrat în criză. Am încercat să reluăm acest sector prin înfiinţarea Luga, o monedă virtuală locală la care au aderat aproximativ 300 de magazine din oraş. Cei care au folosit sistemul aveau dreptul la o reducere de 10% la cumpărături", a explicat primarul orașuluiu Lugani, Michele Foletti care a adăugat că până în prezent, 8.000 de persoane au un "portofel" la Luga.

Următorul pas al municipalităţii Lugano este să facă din oraşul elveţian capitala tehnologiilor legate de blockchain. Tehnologia blockchain devine una dintre cele mai proeminente tendințe în domeniul finanțelor și inovației digitale de la crearea internetului.

"Este o iniţiativă a oraşului Lugano de a accelera utilizarea tehnologiei bitcoin şi de a o exploata ca bază pentru transformarea infrastructurii financiare a oraşului. Planul prevede o aplicare pe scară largă a blockchain-ului şi Bitcoin în oraş, cu un impact pozitiv asupra tuturor aspectelor vieţii de zi cu zi a cetăţenilor din Lugano. De la mici tranzacţii cu afaceri locale până la proiecte mai ambiţioase, precum plata taxelor anuale, blockchain-ul va servi drept bază pentru schimburile financiare ale oraşului", se arată pe site-ul proiectului.

În lume, doar Singapore s-a angajat pe o cale asemănătoare cu cea urmată de Lugano.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri