Lukaşenko acuză NATO că pregăteşte invadarea Belarusului cu scopul de a-l răsturna de la putere

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, în uniformă militară, la tribună, cu generali în spate
Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, în uniformă militară. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a acuzat NATO că încearcă invadarea ţării pentru a-l răsturna de la putere şi a instaura un nou preşedinte la Minsk. Lukaşenko a declarat că „forţe străine” au comasat trupe la graniţa de vest a ţării. NATO a dezminţit acuzaţiile şi le-a calificat drept „propagandă, informează BBC.

Aleksandr Lukaşenko a precizat că a pus armata în stare de alertă şi că a ordonat deplasarea unor unităţi la graniţa de vest, unde, conform spuselor sale, trupe din Polonia şi Lituania fac pregătiri cu scopul de a împărţi ţara în două şi a instaura o nouă conducere.

 „Încearcă să destabilizeze situaţia din ţara noastră şi să dea jos regimul”, a spus Lukaşenko. Acesta a mai precizat că a ordonat şefilor serviciilor de informaţii „să ia cele mai drastice măsuri pentru apărarea integrităţii teritoriale a ţării  noastre”.

Reprezentanţii NATO au respins acuzaţiile şi au spus că Alianţa este una strict defensivă care „nu reprezintă niciun fel de ameninţare pentru Belarus sau orice altă ţară”.

„Actualul regim din Belarus încearcă să abată atenţia de la problemele sale interne cu astfel de declaraţii total lipsite de sens, despre ameninţări fictive externe”, a declarat preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

Un oficial al administraţiei prezidenţiale poloneze a declarat că acuzaţiile lui Lukaşenko reprezintă o simplă „propagandă” a regimului de la Minsk.

Preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko a acuzat vineri Statele Unite că dirijează protestele antiguvernamentale din ţara sa şi, de asemenea, Uniunea Europeană că ar fi intrat în acest joc.

Belarus se confruntă de două săptămâni cu ample proteste, violent reprimate, după ce Lukaşenko a fost reales, pentru a şasea oară, preşedinte, în urma alegerilor prezidenţiale.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri