MAE cumpără 14 autoturisme și un blindat

Data actualizării: Data publicării:
lazar comanescu_original_dsc_2377
Lazăr Comănescu, ministru de Externe

În ședința de miercuri, Guvernul Cioloș a aprobat un memorandum întocmit de Ministerul Afacerilor Externe în vederea achiziționării a 14 autoturisme de reprezentare și a unui autovehicul blindat. Fiind vorba de parcul auto care deservește misiunile diplomatice ale României în străinătate s-a optat pentru o derogare de la Ordonanța Guvernului nr. 80/2001, în sensul că vor fi cumpărate autoturisme cu o capacitate cilindrică peste 1.600 centimetri cubi și un preț mai mare de 18.000 de euro.

lazar comanescu_original_dsc_2377
Lazăr Comănescu, ministru de Externe

Ministerul condus de Lazăr Comănescu și-a justificat cererea adresată Guvernului prin faptul că parcul auto al misiunilor diplomatice ale României din străinătate trebuie înnoit, în condițiile în care majoritatea autoturismelor aflate în dotare au o vechime de exploatare mai mare de opt ani. Or, acest fapt are, după cum scrie în memorandumul aprobat, „repercusiuni negative atât asupra fondurilor bugetare alocate misiunilor pentru reparații auto, determinate de cheltuieli de reparare și întreținere ale căror cuantum se mărește proporțional cu creșterea vechimii în exploatare a autovehiculelor, cât și asupra imagini misiunilor diplomatice și a demnitarilor români aflați în delegații pentru reprezentarea României”.

Potrivit situației descrise în memorandum, din cele 624 de autovehicule aflate acum în exploatare 105 ar data dinainte de anul 2002. În ultimii cinci ani, ar fi fost cumpărate 195 de autovehicule.

Cele 14 autoturisme de reprezentare vor ajunge la misiunile diplomatice din Alger, Abuja, Astana, Atena, Bratislava, Praga, Kiev, Rabat, Santiago de Chile, Sarajevo, Taskent, Tbilisi, Teheran și Vatican. Cât despre autovehiculul blindat, acesta este destinat misiunii din Bagdad.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri