Video Magazine golite de frica coronavirusului, în Maramureș. Localnicii trimit pachete și rudelor din Italia

Data actualizării: Data publicării:
Romanii cumpara alimente de frica coronavirusului

De frica coronavirusului, localnicii din Borşa, judeţul Maramureş, au golit rafturile supermarketurilor. Unii dintre ei se gândesc la ce este mai rău şi îşi fac provizii pentru câteva săptămâni. Alții trimit pachete pentru rudele stabilite în Italia.

Localnică: Eu am nepot acolo, cum să nu mă sperii. Suntem în jur de 20 acolo. A fost ceva isterie, a cumpărat lumea de frică virusului. Au zis să nu se închidă și să nu aibă.

Întoarcea românilor acasă din Italia, din zona aflată în carantină din cauza coronaviruslui, i-a speriat pe cei din țară. Localnicii din judeţul Marmureş au dat buzna în magazine.

Reporter: Cam pentru cât timp ați luat acum?

Localnică: Două săptămâni. Făină ce am luat mai multe și zahăr și ulei. Astea nu se strică.

Localnică: Săptămâna și gata.

Reporter: Toată făina asta o săptămâna?

Localnică: Da, păi se consumă. Fac pâine, turtă, clătite.

Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: După spusele unei locuitoare din Borşa, un coș cu alimente îi ajunge pentru o săptămâna. În acest moment toate rafturile au fost golite de făină, orez și ulei.

Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa: Majoritatea dintre cei care cumpără spun că de fapt le cumpără și apoi le trimit în Italia pentru că magazinele ar fi închise sau goale. Eu cred că este mai mult o isterie, cei care cumpără sunt persoane care au trecut în anii 50 prin acea foame de a apărut după război și cumva se gândesc să nu se întâmplă ca și atunci.

Primarul orașului Borșa a creat chiar și un grup de Facebook destinat celor care se întorc din Italia pentru a încerca să oprească propagarea isteriei.

Primar: Cerința cea mai mare a românilor care sunt în Italia sunt acele măști de protecție. Am comandat câteva mii de bucăți, zilele acestea trebuie să ajungă la primărie, după care le vom trimite în Italia.

Măști nu se mai găsesc de câteva zile nici în farmacii. Ba mai mult, producătorii au crescut prețul. Pe site-uri, un set de 50 de măşti costă 500 de lei.

Farmacist: Nu mai sunt, de duminică s-au terminat. S-ar putea să primim mâine, comanda s-a făcut.

Reporter: A crescut prețul?

Farmacist: Este crescut. Înainte să fie problemele erau 0.25 de bani, iar acum le dăm cu 2.35 pe bucată

Şase centre de carantină sunt pregătite în Maramureş, în mai multe orașe. Până în acest moment, nu există niciun suspect de coronavirus printre românii care s-au întors din Italia. Aceştia sunt izolați la domiciliu, dar nu prezintă simptome de boală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri