MAI dezminte informația că România s-ar afla printre țările în care China a înființat secții de poliție ilegale

Data publicării:
BUCURESTI - MAI - LABORATOARE MOBILE DE EDUCATIE RUTIERA - 16 MA
Ministerul Afacerilor Interne. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Afacerilor Interne spune că la nivelul instituției nu există un acord semnat cu autoritățile din China care să permită înființarea unor secții de poliție ilegale.

„Ca urmare a articolelor în care se susține că «România s-ar afla printre țările în care China a înființat secții de poliție ilegale», Direcția Informare și Relații Publice transmite următoarele:

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități.

Toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de competență al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislația internă a României și pe cea internațională.

Vă asigurăm că Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile specializate, desfășoară constant, conform competențelor, activități pentru a se asigura că, pe teritoriul României, nu sunt desfășurate activități care să aducă atingere siguranței naționale, ordinii publice și drepturilor cetățenilor”, arată un comunicat MAI.

Beijingul a înființat mai mult de 100 așa-zise secții de poliție în afara Chinei pe tot globul pentru a monitoriza, hărțui și în unele cazuri a repatria cetățeni chinezi care trăiesc în exil, folosind acorduri bilaterale de securitate încheiate cu state din Europa și Africa, pentru a căpăta o prezență răspândită la nivel internațional, susține un nou raport distribuit exclusiv CNN-ului.

Safeguard Defenders, organizație din Madrid care militează pentru drepturile omului, spune că a găsit dovezi privind operarea a 48 de secții de poliție chineze suplimentare în afara țării, de când grupul militant a dezvăluit prima dată în septembrie existența a 54 de astfel de secții.

Noul raport – numit „Patrulează și Convinge” – se concentrează pe scara rețelei și examinează rolul pe care inițiativele comune polițienești dintre China și câteva state europene, inclusiv rolul pe care Italia, Croația, Serbia și România l-au jucat în pilotarea unei rețele mai mari a secțiilor chineze de peste mări decât se știa până ca revelațiile organizației să fie publicate. Printre noile informații transmise de către grup: un cetățean chinez a fost silit să se întoarcă acasă de către agenți care lucrau sub acoperire în secții de poliție chineze dintr-o suburbie pariziană, agenții fiind recrutați pentru acest scop, pe lângă o revelație anterioară că alți doi chinezi exilați au fost returnați cu forța din Europa – unul din Serbia, celălalt din Spania.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri