Maia Sandu, după discuțiile cu Iohannis: Avem mare nevoie de sprijinul României

Data actualizării: Data publicării:
Maia Sandu și Klaus Iohannis la Cotroceni.
Maia Sandu și Klaus Iohannis la Cotroceni. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu a declarat, după discuțiile cu Klaus Iohannis, că are încredere că România le va fi alături cetățenilor în calitate de aliat de bază în „parcursul european”. Maia Sandu a amintit și de „moștenirea regimului oligarhic”, care este una grea, informează Mediafax.

„Îi mulțumesc domnului președinte Klaus Iohannis pentru invitația pe care am acceptat-o cu plăcere. Este prima vizită oficială pe linie bilaterală după preluarea mandatului și reflectă convingător importanța și interesul pe care noul guvern le acordă relațiilor speciale și privilegiate cu România în cadrul parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Avem mare nevoie de sprijinul României, mai ales că ne leagă nu doar interese economice comune, istorice și culturale. Din păcate, moștenirea regimului oligarhic din Republica Moldova e grea pentru cetățeni. Au distrus economia țării, au transformat instituțiile statului în afaceri personale. Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetățenilor din Republica Moldova în parcursul nostru european”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit premierului, discuțiile cu Klaus Iohannis au fost „sincere”, iar problemele abordate și modalitatea de rezolvare au reflectat interesul pentru continuarea cursului Republicii Moldova.

„Am făcut un schimb de opinii privind situația social economică în Republica Moldova și acțiunile pe care le va intreperinde Guvernul de la Chișinău în perioada imediat următoare pentru a răspunde în mod eficient așteptărilor cetățenilor noștri, dar și partenerilor externi în special în ceea ce privește funcționalitatea statului de drept, reforma justiției, combaterea corupției, investigarea fraudelor, în special a fraudelor bancare, consolidarea interacțiunii cu societatea civilă, asigurarea independenței presei și altele. Am solicitat sprijin și asistență din partea României inclusiv prin consilierea la nivel inalt. Agenda europeană a Republcii Moldova este linia directoare a relațiilor dintre țara noastră și România. Iar parteneriatul strategic pentru integrarea europeană va căpăta un rol determinant în activitatea Guvernului pro european de la Chișinău”, a mai spus Maia Sandu.

Este prima vizită a șefului Executivului, după recunoașterea Guvernului moldovean.

Premierul Republicii Moldova Maia Sandu și Klaus Iohannis, președintele României, au semnat în Cartea de Onoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri