Cazul băiețelului ucis de câine. Direcția pentru Protecția Copilului s-a autosesizat

Data actualizării: Data publicării:
copil ucis caine

Două anchete sunt în desfăşurare în Sighetu Marmaţiei, în judeţul Maramureş, în cazul băieţelului de patru ani ucis de câinele unchiului său. În timp ce poliţiştii cercetează împrejurările în care s-a produs atacul asupra copilului, Direcţia pentru Protecţia Copilului s-a autosesizat şi verifică dacă nu cumva a fost vorba şi de o neglijenţă din partea familiei. Deocamdată s-a hotărât ca animalul să fie eutanasiat.

Atacul s-a produs luni după-amiază, când băieţelul a ieşit în curtea gospodăriei străbunicilor în grija cărora se afla. Deşi era supravegheat, nu a avut nicio şansă în faţa câinelui care l-a atacat fulgerător.

"- Câinele cunoștea copilul..
- Da, sigur. Apoi în familie era câinele.
- S-au jucat...
- Ce s-o fi întâmplat?! Jucându-se zice că s-a enervat și...că aștia-s periculoși", spune Aurel Covaci, rudă cu familia copilului.

"Nu l-a lăsat niciun pic baba (străbunicca - n.n.) din ochi, niciun pic. Asta a fost o întâmplare. Doar s-au mai jucat între ei, cu câinele și...", povesteşte o vecină.

"M-am îngrozit de ce s-a întâmplat. Îmi pare rău...", spune altă vecină.

Câinele de 2 ani din rasa Amstaff , a fost din Italia în luna iunie, de proprietarul său, care este şi unchiul copilului. Potrivit familiei, animalul era prietenos și nimeni nu l-a crezut în stare să atace pe cineva. Specialiștii au însă o posibilă explicație.

"Nu cred că poate să spună nimeni cu exactitate ce s-a putut întâmpla. Putea, pur și simplu, să se simtă câinele încolțit... Dacă a fost înghesuit într-un colț sau a fost terorizat și el a avut impresia că nu mai are unde să se retragă, putea să sara din instinct de autoconservare, să se apere", explică Dumitru Angheluță, instructor dresaj canin.

Cazul este investigat de poliţişti şi de Direcția pentru Protecția Copilului Maramureș.

Florina Meteș, purtător de cuvânt al IPJ Maramureș: "Polițiștii continuă cercetarile sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, neluarea de către proprietar a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane și introducerea în țara a raselor de câini de luptă și atac."

Adrian Mândru, purtător de cuvânt al DGASPC Maramureș: "Colegii noștri din cadrul serviciului Abuz-Neglijare s-au deplasat la fața locului pentru a cerceta împrejurările în care s-a produs acest nefericit eveniment împreună cu Primăria și Direcția de Asistență Socială din Sighetu Marmației."

Deocamdată, cercetările se fac in rem, adică vizează doar fapta. Pentru omor din culpă legea prevede închisoare de la 1 la cinci ani. Autorităţile au hotărât ca animalul care l-a ucis pe copil să fie eutanasiat.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri