Marcel Ciolacu: Să vină domnul Ciucă premier pentru următorii 3 ani este exclus

Data publicării:
marcel ciolacu in tmpul unei confrinte de presa
Marcel Ciolacu, președintele PSD. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că exclude posibilitatea ca Nicolae Ciucă să fie premier pentru următorii trei ani și că așteaptă decizia PNL de a accepta rotația premierilor celor două partide la guvernare.

„Am finalizat zona de IMM-uri cu granturi și cu start-up cu componentă digitală iar producătorii care vor investi în zona de producție și procesare vor avea garanții de la stat 100%. Capitolul Social va fi închis mâine după ce ni s-aduc toate impacturile.

S-au căutat zonele unde statul nu are suficiente venituri, de exemplu cum sunt redevențele, și s-a scos de la Ministerul Finanțelor impactul și vedem printr-o lege cum putem regla lucrurile în comparație cu celelalte state din Europa.

La momentul acesta au un impact foarte mic la bugetul de stat ca și venit. Impactul e 1,6 miliarde de lei. Vrem să vedem ce redevențe și care sunt legile în toată Europa și să le adaptăm și în România”, a declarat Marcel Ciolacu la Parlament.

Acesta a spus că PSD nu a renunțat la suprataxarea persoanelor cu averi mari. „Așteptăm toate impacturile și după aia luăm deiciziile finale”.

„La PSD există decizia că se poate merge prin rotație. Așteptăm și de la PNL o decizie în acest sens. După aceea intrăm în negocieri și vom hotărâ. Ponderile parlamentare contează cel mai mult. PSD este pregătit să ducă toate negocierile posibile ca să deblocăm (...)

Să vină domnul Ciucă prim-ministru pentru următorii 3 ani este exclus”, a mai spus Ciolacu.

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat marți, după o nouă rundă de negocieri cu PSD, că discuțiile sunt „într-o direcție bună”, însă nu s-a ajuns la un acord în legătură cu creșterea pensiilor, a salariilor și a alocațiilor. Cîțu a spus că negocierile vor continua miercuri. Liberalii au programată o ședință a conducerii marți seara, în care trebuie să discute variantele de premier.

 

„Noi vrem să dăm primii premierul. Președintele are atribuțiile de a alege premierul. Noi vom veni cu o variantă, ne vom înțelege cu cei de la PSD, trebuie să mergem cu un nume. Este un premier al Coaliției. Nu va merge PNL cu un premier la Cotroceni. Atunci nu mai are sens să facem Coaliție”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele Klaus Iohannis nu îi va chema la consultări pe liderii partidelor până când cele trei formațiuni care negociază viitoarea guvernare nu vor agrea o singură propunere de prim-ministru, au declarat, pentru Digi24.ro, surse oficiale. 

 

Acest lucru îi îngreunează lui Florin Cîțu strategia sa personală de a obține nominalizarea ca premier, având în vedere că PSD nu acceptă ca el să conducă din nou guvernul, mai ales unul din care să facă parte liderii social-democrați, după ce tot aceștia au votat moțiunea de cenzură care a dus la demiterea fostului Guvern Cîțu. 

Președintele PNL, încă premier interimar, a cedat luni seara, la Palatul Victoria, în cadrul întâlnirii cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, postul de premier către președintele PSD, în ideea ca rotația de premieri să înceapă cu social-democrații. Cîțu a preferat această variantă pentru că, potrivit calculelor sale, deocamdată nu se poate impune pe sine ca prim-ministru dar încearcă să blocheze și șansele lui Nicolae Ciucă de a fi desemnat, din nou, pentru șefia Guvernului.

Citește și Lucian Bode spune că Nicolae Ciucă ar putea fi propus de PNL pentru funcția de premier

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri