Marcel Vela: Așa cum ne-am comportat de Paște, să respectăm regulile și de 1 Mai

Data actualizării: Data publicării:
ministrul de Interne, Marcel Vela, gesticulează la pupitru, în cadrul unei declaraţii
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat miercuri seară la Digi24 că măsurile de relaxare după data de 15 mai se vor lua în funcție de cum se vor comporta românii zilele acestea, când este sărbătorită Ziua Muncii, de 1 mai. El a adăugat că sper că cetățenii vor fi responsabili și de această dată, ca în zilele de Paște, sărbătoare creștină după care nu s-a înregistrat o explozie a numărului de cazuri de coronavirus.

Marcel Vela a fost întrebat despre cele 4 scenarii care sunt luate în calcul de Guvern, despre care a spus că „nu sunt doar chestiuni de plan, de imaginație sau de variante teoretice, țin de viața reală”. „Depinde cum ne comportăm până în 15 mai”, a subliniat el.

„Dacă de 1 mai lumea merge la plajă, nu respectă distanțarea socială și până în 15 mai se vor înregistra creșteri de cazuri, atunci nu vor fi fi scenarii discutate într-o variantă optimistă”, a mai spus ministrul, precizând că a suplimentat numărul de angajați din MAI în zona operativă.

El și-a exprimat încrederea că „cetățenii vor fi responsabili”.

„Așa cum în momente de înălțare sufletească au fost responsabili, dovadă că acum nu avem o explozie de cazuri, așa cum ne-am comportat de Paște cred că avem înțelepciunea de a respecta aceste condiții și în acest weekend”, a adăugat Vela.

Întrebat dacă România a depășit vârful de cazuri, ministrul a răspuns: „Din datele noastre nu există o explozie înregistrată de cazuri, un număr care să fie într-o zonă de alarmare, suntem pe o pantă lină descrescătoare”, iar acest lucru „înseamnă că și noi am aplicat măsurile corecte, decretele prezidențiale au avut soluții bune pentru protecția cetățenilor și cetățenii s-au comportat responsabil”.

El a adăugat că „România stă bine” în comparație cu state precum Spania, Belgia sau Anglia, care au avut „măsuri mai elastice”.

În ceea ce privește planificarea concediilor în această vară, Vela a spus că se lucrează la mai multe variante de relaxare parială sau totală, dar că nu vrea să le detalieze acum, deoarece sunt „doar analize”.

„Cauza acestor efecte va fi comportamentul nostru, dacă nu exagerăm și mergem să facem grătare, dacă nu respectem măsurile de protecție, atunci din 15 mai, din păcate, nu vom putea relaxa foarte multe măsuri”, a subliniat Marcel Vela.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri