Marcel Vela explică de ce va fi demis prefectul de Harghita: Nu a înţeles că are funcţia şi în weekend

Data actualizării: Data publicării:
prefect harghita

Ministrul de Interne Marcel Vela a explicat de ce va fi demis prefectul de Harghita, Andrei Jean-Adrian, după scandalul ursului lăsat să agonizeze şi apoi împuşcat. "A tratat funcţia ca fiind cu rol decorativ", a spus Marcel Vela.

El a declarat că se vor întocmi documentele privind demiterea prefectului de Harghita şi le va înainta premierului Ludovic Orban în vederea luării unei decizii.

"Prefectul a greşit când a tratat funcţia sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca pe o funcţie cu rol decorativ. 

Sâmbătă a luat act de eveniment, a fost suficient în interpretarea lui, fără să se implice ca să nu existe o astfel de situaţie neplăcută.

Trebuie să verific cauza şi tot ce a dus la această situaţie prin care prefectura nu s-a implicat sau de ce nu s-au găsit de-a lungul timpului soluţii operative pentru a preîntâmpina asemenea situaţii neplpcute sau chiar dramatice.

De ce nu au propus modificări legislative dacă nu aveau temei legal?", a precizat ministrul de Interne.

Marcel Vela, despre intervenția jandarmilor, în Harghita: Au armament, dar nu au tranchilizant

Marcel Vela a adăugat că a aflat „cu stupoare”, după situația ursului din Harghita, că jandarmii au temei legal să intervină, au și armament, dar nu au tranchilizante. Vela a spus că singurul județ unde există protocol local pentru intervenție este Hunedoara.

„Am vorbit cu cei de la Jandarmerie. Există temei legal dar am aflat spre stupoarea mea că nu au tranchilizante. Au armament, dar nu au tranchilizante. În același timp, nu au proceduri pentru a autoriza sau a angaja medici sau specialiști care să știe cum să tranchilizare un animal”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.

Potrivit ministrului, într-un singur județ, Hunedoara, există un protocol între Prefectură, DSVSA și Jandarmerie, care să prevină situații precum cea de la Harghita, acest protocol fiind realizat de către autoritățile locale, pentru a suplini vidul legislativ.

„În astfel de situații eu doresc să găsesc cauzele care au dus la o asemenea tragedie, unde a fost vidul (...) Sâmbătă seara, după ce a avut loc evenimentul și Inspectoratul Județean de Poliție, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență au anunțat prefectul (din Harghita – n.r.) care s-a informat doar la primarul de la Praid dacă e ok și ce se întâmplă. În mod normal, prefect ești și în weekend, și în restul săptămânii”, a spus Marcel Vela.

Marcel Vela: Prefectul l-a indus în eroare secretarul de stat

Întrebat dacă a vorbit cu prefectul de Harghita, Andrei Jean Adrian, despre intervenția în cazul ursului lăsat să agonizeze 18 ore, Vela a răspuns că a transmis cauza secretarului de stat și că este de părere că „secretarul de stat a fost indus în eroare”.

„Nu am vorbit cu el. I-am transmis secretarului de stat care se ocupă de prefecturi să îl întrebe. Nu vreau să folosesc cuvinte dure, dar cred că l-a indus puțin în eroare pe domnul secretar de stat domnul prefect, în sensul că i-a spus că nu a știut până duminică dimineață (de urs – n.r.)”, a spus Vela.

Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de Ministerul de Interne, demiterea prefectului de Harghita are legătură cu modul în care autoritățile județene au gestionat situația ursului lovit de o mașină, între localitățile Praid și Sovata.

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri