Marcel Vela, în vizită la Nădlac: Nu e un flux mare la frontieră, mulțumesc celor din diaspora care au înțeles mesajul nostru

Data actualizării: Data publicării:
vela nadlac

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, s-a aflat, duminică după-amiază, la punctul de trecere a frontierei de la Nădlac I, pentru a verifica personal situația intrărilor în țară.  El spune însă că a constatat că la Nădlac I la ora actuală fluxul de autovehicule nu este foarte mare, nici pe tranzitul de camioane, nici pe cel de autoturisme.

Este un „lucru care mă bucură şi mă face să le mulţumesc acum celor din diaspora care au înţeles mesajul nostru şi nu vin atât de mulţi cât se preconiza în ţară pentru a sărbători Sfintele Paşti. Este o dovadă de înţelepciune, de maturitate, de respect şi de responsabilitate pentru cei dragi de acasă. Mă folosesc de acest prilej să le mulţumesc pentru înţelegere şi să-i asigur de toată susţinerea noastră şi de toată determinarea noastră în a rezolva această situaţie critică în care se află România, astfel încât, nu peste multă vreme, să reducem treptat restricţiile şi să revenim la viaţă normală pentru ca în perspectivă şi ei, şi noi să trăim normal, să sărbătorim sfintele Paşti în mod normal în anii viitori şi să avem cât mai puţine cazuri dramatice, cât mai puţine decese, să pierdem cât mai puţini din cei dragi”, a declarat Marcel Vela.

El a mai spus că nu se aşteaptă nici ca săptămâna viitoare, înainte de Paşti, să se înregistreze „un val foarte mare” de persoane care vin în ţară. „Sunt peste medie, dar nu atât de mare cum probabil se aşteaptă cei care sunt pesimişti, cu afluxuri mari de români de Paşte. Ştiu compatrioţii noştri că şi acolo sunt multe probleme, şi aici sunt multe probleme, mai mult, aici intră direct în 14 zile de carantină”, a reamintit ministrul.

Românii s-au plâns de autoritățile austriece

Pe de altă parte, la Nădlac ministrul de interne a aflat că sunt români care nu sunt lăsați de autoritățile austriece să tranziteze teritoriul, deși ar avea justificare. Marcel Vela a anunțat că îi va cere ministrului de externe, Bogdan Aurescu, să aibă discuţii cu omologul din Austria, pentru a rezolva problema pe cale bilaterală.

„Sunt români, compatrioţi de-ai noştri, care aşteaptă să tranziteze Austria şi nu pot, deşi au domiciliu, fie proprietăţi în Olanda, în alte state, sau contracte de muncă. Este o problemă care ţine de relaţiile externe bilaterale şi o să-l anunţ pe domnul ministru al afacerilor externe pentru a lua legătura cu omologul austriac sau cu reprezentanţa noastră diplomatică de la Viena, încât să se reglementeze acest aspect”, a promis Marcel Vela.

Ministrul a adăugat că a luat legătura cu oficialii vămii Nădlac I pentru a se clarifica şi problema celor care au venit din alte părţi „pe jos sau din graniţă în graniţă cu alte mijloace de transport” şi care sunt acum blocaţi. Pentru ei se va forma un transport spre zonele de destinaţie, unde vor intra în carantină, a precizat ministrul.

„Centrul de Conducere şi Coordonare Judeţean Arad va pune la dispoziţie mijlocul de transport cu care am înţeles că unii vor să meargă spre Ploieşti şi alţii spre Sibiu, atunci când se face un grup compact pentru a fi transportaţi direct în carantină. Aşadar, şi oamenii care vin în ţară acceptă această condiţie de a intra direct în carantină şi poate că ar trebui să-i şi înţelegem pe unii dintre ei, nu au venituri, au rămas pe drumuri, în toate ţările situaţia este critică şi oamenii, neavând nicio speranţă, normal că se întorc spre ţară, spre compatrioţii lor, spre cei cunoscuţi, acceptând carantina şi perspectiva prin care ei pot fi ajutaţi medical şi administrativ”, a explicat Marcel Vela.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri