Sari la conținut

Marea Britanie: Inflația atinge 3%, dublul mediei din zona Euro

Inflația în septembrie a sărit la cel mai înalt nivel în ultimii cinci ani, deoarece Brexit continuă să sporească costul vieții în Marea Britanie.

brexit

Foto: Gulliver/GettyImages

Rata inflației exprimată de Indicele prețurilor de consum (indicele prețurilor de consum - IPC) - măsură cheie a inflației - a fost de 3% în septembrie, față de 2,9% în luna precedentă, potrivit Oficiului Național pentru Statistică, informează businessinsider.com. Nivelul este dublu față de valoarea inflației înregistrată în luna septembrie in zona Euro, respectiv 1,5%.

Cifra din septembrie arată că prețurile au crescut cu 3% sau mai mult. IPC măsoară media ponderată a prețurilor unui coș de bunuri și servicii, cum ar fi alimentația, transportul și îngrijirea medicală. "Prețurile la alimente si o serie de costuri ale serviciilor de transport au adus la creșterea inflației în septembrie, aceste efecte fiind parțial compensate de prețurile la îmbrăcăminte care au crescut mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut", a spus Mike Prestwood, director la ONS.

Scăderea bruscă a valorii lirei sterline după votul britanic privind Brexit a crescut costul importurilor și a împins rata inflației. Majoritatea experților în prognoză consideră că vârful inflației este probabil în jurul valorii de 3% pe care a atins-o în septembrie.

Influența impactului asupra economiei britanice este exacerbată de faptul că salariile reale au crescut într-adevăr mai lent decât au crescut prețurile, ceea ce înseamnă că britanicul mediu vede că are de cheltuit o cantitate de bani în scădere.

Pe aceeași temă