Marian Vanghelie și Daniel Tudorache, urmăriți penal de DNA pentru achiziții supraevaluate făcute în pandemie

Data actualizării: Data publicării:
marian vanghelie
Marian Vanghelie. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Direcția Națională Anticorupție anunță începerea urmăririi penale față de 56 de suspecți, persoane fizice și juridice, între care Marian Vanghelie, pe atunci consilier la primăria sectorului 5 și Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, pentru „achiziții nelegale, supraevaluate” făcute în timpul pandemiei. Este vorba despre tablete pentru elevi, nebulizatoare de biodecontaminare și termoscannere.

Potrivit DNA, din august 2019, Marian Vanghelie, împreună cu alte 6 persoane fizice și 5 persoane juridice „ar fi constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe parcursul anului 2020” cu scopul de a „influența derularea achizițiilor efectuate de instituțiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5”.

Achizițiile supraevaluate ar fi vizat tablete pentru elevi (75.500 bucăți), dar și produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1200 bucăți) și termoscannere (200 bucăți).

Astfel, Marian Vanghelie, la data faptelor consilier la Primăria Sector 5 București, este acuzat de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (4 fapte, din care una în formă continuată),
  • instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave,
  • complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care 3 în formă continuată),
  • instigare la fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte, din care una în formă continuată),
  • instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Daniel Tudorache, la data faptelor primar al Sectorului 1, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, „cu consecințe deosebit de grave”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri