Mario La Sala, pus sub control judiciar în dosarul privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa. Acuzaţiile aduse de DNA

Data actualizării: Data publicării:
tren cfr in gara
Se ridică din nou problema gratuității transportului cu trenul. Foto: Agerpres

Procurorii DNA au luat măsura controlului judiciar faţă de un cetăţean italian, acuzat de trafic de influenţă în legătură cu mai multe afaceri privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, pe ruta Bucureşti-Constanţa. Omul de afaceri ar fi pretins unui reprezentant al unei companii de construcții, suma de 1.900.000 euro. I-ar fi promis acestuia că, datorită influenței pe care o are asupra ministrului transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei respective legată de plățile scadente și restante ale CFR.

Procurorii DNA au luat măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, față de La Sala Mario, pentru trafic de influență.

Dosarul are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat.

În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.

Acuzaţiile pe care le aduc procurorii DNA

În perioada iunie - iulie 2012, La Sala Mario ar fi pretins unui reprezentant al companiei de construcții, suma de 1.900.000 euro, promițându-i că, datorită influenței pe care o are asupra ministrului transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcții, legată de plățile scadente și restante ale CFR.

Banii ar fi urmat să fie încasați prin intermediul unor contracte încheiate cu societatea controlată de Favino Roberto Pasquale, Team Delta Proiect SRL. 

"Activitatea de pretindere a venit în continuarea și susținerea activității de pretindere săvârșită de Favino Roberto Pasquale față de reprezentanții aceleiași companii de construcții, având rolul de a întări faptul că semnarea contractelor (menite să mascheze cumpărarea influenței) constituie unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plățile scadente și restante ale CFR și, totodată, de a asigura plata sumelor de bani restante în contul companiei de construcții", potrivit DNA.

În perioada 2012 – 2015, omul de afaceri italian ar fi primit indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermediul a trei contracte fictive încheiate de compania de construcții, cu societatea Team Delta Proiect SRL, suma de 9.845.937,31 lei (aproximativ 2,1 milioane euro) pentru a-și exercita influența asupra ministrului transporturilor și a-l determina pe acesta să se implice în rezolvarea problemei companiei respective.

Din suma totală, La Sala Mario ar fi încasat 4.472.141 lei (1.020.550 euro), în perioada 05.11.2012 – 26.08.2013, prin intermediul a 34 de viramente bancare efectuate din contul societății Team Delta Proiect SRL în conturile a două societăți belgiene aflate sub controlul său. În perioada imediat următoare, suma de 600.693 euro a fost virată din conturile societăților belgiene în conturile personale alelui La Sala Mario.

Procurorii DNA i-au pus în vedere lui La Sala Mario că, "în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive".

Investigația este realizată cu sprijinul OLAF.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri