Mărțișoarele și florile vor fi permise de 1 și 8 martie la școală

Data actualizării: Data publicării:
mărțișoare păpuși
Mărțișoarele și florile vor fi permise de 1 și 8 martie la școală. FOTO: AGERPRES

După ce ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății cu regulile pentru redeschiderea școlilor a interzis „schimbul de obiecte personale”, categorie în care ar fi putut intra mărțișoarele și florile oferite cadrelor didactice și elevelor de 1 și 8 martie, ministrul Educației afirmă că nu există nicio interdicție și că acestea sunt permise, floarea fiind „un simbol”, nu un „obiect personal”, potrivit HotNews.

Sorin Cîmpeanu a declarat că ministerul Educației „nu se implică, nu dorește și nici nu poate să schimbe valoare de simbol a unei flori în obiect personal, cu atât mai mult un mărțisor”.

„Ministerul Educației nu a transmis nicio interdicție, nici măcar cu titlu de recomandare pe subiectul unor simboluri precum flori sau mărțisoare. Putem noi să vrem orice dar nu putem noi să schimbăm acest obicei, este ipocrizie altfel. Ministerul nu se implică în niciun fel”, a explicat ministrul.

„Nu o să ne apucăm să dam vreun ordin de ministru sau notă în școli, nu vrem să fim ridicoli, dar avem o precizare în ordinul comun care se interzice schimbul de obiecte personale. Dacă facem așa un pic de analiză pe text, elevul nu ar avea voie să dea nici lucrarea de control profesorului că poate fi considerat obiect personal”, a declarat la rândul său pentru HotNews secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion.

Declarațiile celor doi vin după ce Inspectorul general județean din Brăila a declarat pentru Mediafax că va atrage atenție directorilor de școli să respecte interdicția din școli când vine vorba de mărțisoare și flori.

„În ordinul comun al ministerelor există așa ceva. Este vorba despre regulile privind organizarea spațiilor pentru asigurarea distanțării fizice. În anexa ordinului, la punctul 1 b scrie că este interzis schimbul de obiecte personale. Eu le voi atrage atenția directorilor că regula trebuie să fie respectată”, a declarat pentru Mediafax inspectorul școlar general al județului Brăila, Cătălin Canciu.

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș" a declarat la rândul său că trebuie să încercăm să reducem interacțiunile copiilor.

„Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În alt doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea. În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat Marinescu, pentru Europa Liberă.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri