Masca de protecție redevine obligatorie în toate spațiile închise sau deschise. Cine are voie să nu o poarte

Data actualizării: Data publicării:
femei cu masca pe strada in bucuresti
Accesul la mai multe activități ar urma să se facă doar în baza certificatului verde, Foto: Profimedia Images

Masca de protecție redevine obligatorie în toată țara, în spațiile publice închise și deschise, la birou și în mijloacele de transport în comun, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Decizia va intra în vigoare după ce va fi aprobată prin hotărâre de guvern.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis reintroducerea obligativității măștii de protecție în toate spațiile, închise sau deschise, în ședința de vineri.

„Se propune instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun”, se arată în articolul 8 al Hotărârii nr. 91 a CNSU.

Această măsură are și excepții, care îi privesc pe copiii mici, preoți sau cei care fac sport.

„Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), următoarele categoriide persoane:

  • a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • b) persoanele care sunt singure în birou;
  • c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • e) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat, vineri, noile restricții pentru limitarea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus, discutate în urma numărului tot mai mare de cazuri care se înregistrează în ultima perioadă. Printre măsurile adoptate se numără obligativitatea purtării măștii în toate spațiile, interdicția circulației pe timp de noapte, cu excepția vaccinaților sau a celor care au trecut prin boală, interzicerea nunților și a altor evenimente private sau participarea la activități doar pe baza certificatului verde. Majoritatea măsurilor se aplică pentru o perioada de 30 de zile.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri