Măsură de distanţare socială în şcolile din Israel: elevii nu mai au voie să-şi împrumute pixurile şi creioanele

Data actualizării: Data publicării:
elevi de şcoală ţin creioanele pe buze
Foto: Getty Images

Ministerul Educaţiei din Israel a decis, în condiţiile scăderii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus, redeschiderea parţială a şcolilor în această ţară. Pentru respectarea măsurilor de distanţare socială, profesorii de peste 65 de ani au rămas acasă, clasele vor avea un număr restrâns de elevi, iar şcolarii nu mai au voie să-şi împrumute pixurile şi creioanele, să ia cărţi de la bibliotecă sau să ia parte la jocuri care presupun contactul fizic, se arată într-un reportaj Washington Post. 

Astfel, în această săptămână au fost deschise cursurile pentru clasele 1-3, iar de săptămâna viitoare cele pentru clasele a 11-a şi a 12-a.

Inspectoratele şcolare locale pot decide independent dacă să deschidă sau nu şcolile. În Tel Aviv, de pildă, şcolile au rămas închise.

De asemenea, fiecare familie poate hotărî dacă îşi trimite sau nu copilul la şcoală.

Conform datelor oficiale, 80% din şcoli au fost deschise şi 60% dintre elevii claselor primare au revenit, în primele zile, la şcoală.

„Am reuşit să găsim un echilibru între necesitatea repornirii economiei şi recomandările Ministerului Sănătăţii”, a declarat Rafi Peretz, ministrul Educaţiei din Israel.

Măştile şi dezinfectantul pentru mâini, printre rechizitele şcolare

Prima zi de şcoală, după ridicarea restricţiilor cauzate de epidemia de coronavirus, a fost una deosebită pentru soţii Michel care au doi gemeni de 7 ani, Clil şi Alma, se arată în reportajul Washington Post.

Ghiozdanele celor doi şcolari includ elemente noi, precum măşti, dezinfectant pentru mâini sau şervete de masă pe care copiii să pună mâncarea de prânz.

„Abia aştept să-mi văd copiii înapoi la şcoală şi ei îşi doresc aclaşi lucru, dar nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu adevărat, iar asta ne pune pe toţi în faţa pericolului”, declară Michal Abramson, mama a trei copii din localitatea Modi’in, care locuieşte într-o casă împreună cu alte două persoane în vârstă. 

„Când copiii o să fie la şcoală, ei nu o vor şti cum să respecte distanţa socială. Dacă la şcoală un copil are păduchi, toţi vor avea păduchi”.

În schimb, Julia Boxer, o antreprenoare din Even Yehuda, a decis să-şi mai ţină fata de 8 ani o perioadă acasă.

„Bineînţeles că vor dori să se îmbrăţişeze şi să se pupe, din moment ce nu s-au văzut la faţă de şase săptămâni”, a spus ea.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri