Medic: Mulți pacienți COVID vin de acasă în stare gravă, când plămânul e două treimi distrus

Data publicării:
pacient covid la ATI
Foto: Guliver/ GettyImages

Măsurile stricte luate în Județul Timiș dau rezultate: spitalele COVID din Timișoara încep să aibă paturi libere, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara. Problema gravă rămâne însă faptul că mulți pacienți vin la spital când deja starea lor este foarte gravă și ajung direct la Terapie Intensivă.

La noi măsurile au început să dea roade, am intrat într-o fază de platou și o ușoară scădere. Am început să avem locuri în spitale. În spitalul nostru sunt vreo 30 de locuri și în cele suport încă pe atât. În schimb, avem cazuri severe și foarte severe, care stau cu patologie la domiciliu și vin cu patologie avansată, în care plămânul e două treimi distrus”, a spus Oancea la Digi24.

El a adăugat că mare parte din aceste cazuri severe sunt înregistrate în rândul tinerilor.

În special tineri și se pare că în ultimul timp, avem pacienți cu mai multe afecțiuni neurologice și oculare. Obezitatea e un factor de risc des întâlnit la aceste cazuri”, a mai spus Oancea.

El a explicat și care sunt aceste afecțiuni: „ochi confuzi, tulburări oculare, văd pete, câteodată văd alb-negru, diverse afecțiuni”

Dar sub tratament își revin”, a adăugat el.

Medicul spune că oamenii trebuie educați astfel încât să înțeleagă că dacă au simptome de COVID care nu trec repede, trebuie să meargă la spital.â

Când un pacient are febră și nu se remite, ar trebui să sune la 112 sau să se adreseze spitalului. Când disfuncția respiratorie e avansată, e într-o formă severă. Observăm că mai nou familia sau cei care sunt lângă el îl aduc mai cu forța”, pentru că-și dau seama că nu se simte bine”, a spus Oancea.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri