Medicii au renunțat la o strategie de tratare a pacienților în stare gravă, după ce au constatat că nu dă rezultatele așteptate

Data actualizării: Data publicării:
ventilator coronavirus terapie intensiva
Pacient intubat la terapie intensivă. Foto: GettyImages

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a explicat la Digi24 care sunt problemele pe care le ridică tratarea unui pacient în stare gravă, una dintre ele fiind intubarea. 

Inițial, s-a crezut că cea făcută precoce e mai sigură, dar s-a constatat că nu ameliorează prognosticul asupra stării pacientului, astfel că acum medicii amână cât mai mult această procedură.

"Inițial s-a recomandat o intubare precoce pentru că oferea mai multă siguranță din punct de vedere epidemiologic, un pacient intubat cu sondă introdusă până în trahee evită transmiterea de aerosoli, era o metodă de oxigenare mai sigură epidemiologic.

S-a văzut că intubația precoce nu ameliorează prognosticul.

Acum procedăm de o manieră asemănătoare cu a celorlalți pacienți critici, încercăm să amânăm momentul intubației, utilizând alte mijloace, ventilație noninvazivă, dar se impune și ventilația mecanică, siuație în care acești pacienți au o evoluție foarte proastă, cu un prognostic rezervat.

Problema patologică a acestei boli nu este doar plămânul, atunci când ajungem să intubam un pacient el are disfuncții multiple de organe. Nu e boală doar din lipsa de oxigen, ci se înroșesc toate organele, asociate cu probleme de coagulare de sânge severe.

Când pacientul ajunge la ventilație și celelalte organe sunt sever afectate. De aici rezultă prognosticul rezervat", a declarat Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Referitor la numărul mai mic de cazuri raportat în ultima perioadă, Săndesc a explicat că și numărul de teste a scăzut în aceste zile libere.

"În perioada asta nu știm cât putem să ne bazăm pe numărul de cazuri pozitive", a concluzionat medicul.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri